Deschidere European Art Gallery

Afisul Galeriei

Pe 16 septembrie a avut loc redeschiderea European Art (EA) Gallery din bulevardul Regina Maria nr. 18. Galeria exista si înainte si îi apartinea lui Mihai Covaci, însa acum i s-au alaturat Radu Boroianu si Jan De Maere într-un proiect ambitios, care se desfasoara pe mai multe directii.

Prima directie a proiectului se refera la gazduirea unor expozitii dedicate artistilor români stabiliti în strainatate, celebri si apreciati acolo, dar de cele mai multe ori neglijati sau chiar nestiuti la noi. Pe lânga aducerea în prim-plan a valorilor si a performantelor românesti, rostul acestor expozitii va fi acela de a aduce în atentie  oameni care vor servi tinerilor artisti români drept exemplu de perseverenta si munca sustinuta.

Afis Maniu

Primul care deschide acest sir de expozitii este pictorul Nicolae Maniu, stabilit în Franta, având lucrari expuse permanent, din 1996, la Opera Gallery în Paris, Londra, Venetia, Monte Carlo, Geneva, Miami, Singapore, Hong Kong, Seul si Dubai. Cel mai cotat artist român de pe piata internationala îsi comenteaza succesul în câteva cuvinte: ”Destinul meu a fost facut de opera mea. Lucrarile mele m-au propulsat, lucrurile s-au întâmplat de la sine”.

Pe lânga expozitiile acestor români de talie internationala, EA Gallery se va dedica si anticariatului si va expune opere autentice din secolele XVI – XX, ca un manifest împotriva falsurilor care au abundat pe piata de arta româneasca.

foto de Bogadn Boeru - Verede sala expozitie

Poate cea mai importanta noutate se afla la subsolul galeriei, e vorba de primul laborator de expertiza ce nu este dedicat doar patrimoniului muzeal sau arhitectural, ci oricui doreste sa verifice daca tabloul detinut este într-adevar un original: sub atentia lui Ion Sfrijan, expertul autorizat al casei, se va stabili originalitatea sau falsitatea în urma unor teste de reflectografie, a unor radiografii si a analizei compozitiei minerale a substantei picturale. Aceast laborator aflat în premiera la noi este însotit de înca unul, la fel de unic ca si primul: un atelier de restaurare pictura si obiecte din lemn, unde munca restauratorilor poate fi urmarita direct de catre cei interesati.

Proiectul nu se opreste aici, EA Gallery va amenaja o alta galerie într-un spatiu expozitional inedit: clinicile Sanador din strada Sevastopol vor gazdui lucrarile pictorilor români contemporani.
În ultimul rând, alaturi de galeria propriu-zisa se va inaugura si una virtuala, unde doritorii vor putea primi consultanta specializata pentru decoratiuni interioare, pentru achizitii de obiecte de arta din România sau din strainatate, pentru a certifica valoarea si originalitatea lor.

Isabella Trifan