Cum a fost posibil?

Expozitia taberei de pictura cu tema « Holocaustul in Romania » din august 2009, Borsec, judetul Harghita.

18 ianuarie – 7 februarie 2010, Cafe Verona, Carturesti, str. Arthur Verona, nr. 13, Bucuresti.

Vernisaj : 27 ianuarie 2010, orele 18:30.

Artisti : George Anghelescu / Mariana Cimpeanu / Ioana Gorzo / Adrian Popescu / Adrian Preda / Oana Sfetcu / Simona Vilau   

O tabara cu tematica “impusa”

 Reunirea acestor lucrari, cu autori si stiluri atat de diverse, nu este o intamplare. Expozitia este dedicata memoriei victimelor Holocaustului din Romania.

In 2005, o rezolutie a ONU a stabilit ca 27 ianuarie sa marcheze “Ziua internationala de comemorare a victimelor Holocaustului”. La 27 ianuarie 1945, armata sovietica a eliberat lagarul de la Auschwitz, ziua devenind astfel simbolul reculegerii omenirii in amintirea exterminarii celor 6 milioane de evrei, peste 300 000 de romi si alte victime nevinovate ale barbariei Germaniei naziste, a aliatilor sau colaboratorilor lor.

Expozitia este rezultatul participarii a 7 artisti plastici, in perioada 03-16 august 2009, la tabara de creatie de la Borsec. Evenimentul a avut loc din initiativa pictoritei Sarah Einik si a fost posibil prin stradania Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania “Elie Wiesel” care, in colaborare cu Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania si cu sprijinul oferit de Oracle Romania, a derulat un proiect experimental de redare cu mijloace artistice a unei imagini sau viziuni nou create despre un fragment de istorie recenta a Romaniei.
Text de Alexandru Florian, director executiv al Institutului Na?ional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”
 

Simona Vilau


15 Comments

Comments are closed.