CIV: PUBLICATIILE INDEPENDENTE ÎN VREMEA REPRESIUNII SI A LIBERTATII DE EXPRESIE

pt-pplus4

Centrul de Introspectie Vizuala
 www.pplus4.ro

APEL LA CANDIDATURI

PUBLICATIILE INDEPENDENTE ÎN VREMEA REPRESIUNII SI A LIBERTATII DE EXPRESIE
ATELIER, 18 – 23 April, 2011
data limita: 28 Februarie, 2011

Atelierul PUBLICATIILE INDEPENDENTE ÎN VREMEA REPRESIUNII SI A LIBERTATII DE EXPRESIE are drept fundal istoria complexa a publicatiilor independente românesti, ramasa înca prea putin cunoscuta si cercetata. Sub regimul Ceausescu, reglementarile impuse de stat asupra domeniului cultural si artistic erau extreme de aspre, astfel ca în România productia de publicatii independente înfloreste abia odata cu începutul anilor ‘90. În ultima vreme cenzura ideologica este înlocuita de constrângerile economice, financiare sau tehnice. Atelierul considera ca publicarea ca modalitate de exprimare si samizdatul ca forma a sa, nascut în conditii opresive specifice, comune mai multor tari din Europa de Est, merita o atentie speciala ce ar putea arunca o lumina noua asupra sensurilor publicatiei independente, asupra formelelor sale si asupra provocarilor sale contemporane.

Partea practica a atelierului consta în producerea unei publicatii pe tema CENZURII. Participantii vor elabora formatul si vor discuta modalitatile tehnice de productie. Vor analiza dezvoltarea acestui fenomen si formele pe care le-a îmbracat în ultimii ani în Europa. Participantii sunt încurajati sa aduca propriile lor studii de caz. În plus, aplicatiile practice vor fi însotite de o serie de expuneri pe urmatoarele teme:

– de la Samizdat la blogging (istoricul mijloacelor de comunicare alternative în Europa Centrala si de Est); noi forme de exprimare politica în era globalizarii; o atentie speciala va fi acordata schimbarilor generate de revolutia tehnologiei comunicatiilor, care a adus noi forme si modalitati alternative de exprimare, dar si noi provocari pentru politica alternativa – rolul pe care îl joaca presa alternativa, media minoritatilor sexuale si etnice, radioul comunitar, mobilizarea politica pe retelele de socializare, pe bloguri si în media independenta);
– presa underground;
– Magnitizdat, ca proces de recopiere si autodistributie a casetelor audio cu înregistrari live ale trupelor underground;
– Tamizdat, literatura publicata în strainatate, având ca sursa manuscrise trecute ilegal peste granita;
– cartile de artist din Europa Centrala si de Est între 1960-2010;
– publicatiile-fantoma.

Designerii, artistii, oamenii de cultura si alte persoane interesate care dovedesc un interes activ în tehnicile de publicare independenta sunt candidati eligibili. Participarea la atelier se limiteaza la 10 participanti straini (maxim 3 din aceeasi tara) provenind din Uniunea Europeana, Islanda, Lichtenstein, Norvegia sau Turcia. Cazarea, masa si costul transportului sunt acoperite de Programul Grundtvig (cu exceptia participantilor din România).
Va rugam descarcati formularul pentru candidatura de pe www.pplus4.ro.

Acest workshop este organizat de Asociatia  pepluspatru /Centrul de Introspectie Vizuala si a fost finantat cu sprijinul Comisiei Europene. Aceasta publicatie (comunicare) reflecta numai punctul de vedere al autorului si Comisia nu este responsabila pentru eventuala utilizare a informatiilor pe care le contine.

În partneriat cu: UAP

Parteneri Media: IglooMedia, Radio Romania Cultural, 9am.ro, WebPR.ro, hipmag.ro, modernism.ro, studentie.ro, veiozaarte.ro, artboom.ro, neaparat.ro, metropotam.ro, artactmagazine.ro, revista Arte si Meserii, gingergroup.ro, artclue.ro.

www.pplus4.ro