Centrul Cultural Independent 84: First PREVIEW

Expozitia First PREVIEW – Licitatia de artă contemporană GrowArt #1

14 februarie: seara îndrăgostitilor de artă sau un alt fel de Valentine’s Day la Independent84

Marti, 14 februarie 2012 de la ora 19.00 va avea loc la centrul cultural Independent84 (Splaiul Independentei nr. 84, sector 5, Bucuresti) vernisajul expozitiei de artă First Preview – Licitatia de artă contemporană GrowArt #1. Expozitia reuneste 33 de tineri artisti contemporani. Lucrările expuse sunt o primă selectie din cadrul celor 97 de loturi ce formează inventarul lictiatiei GrowArt #1 ce urmează să aibă loc pe 20 martie 2012 la Hotel Ramada Majestic din Bucuresti.

Expozitia durează până pe 24 februarie si va fi deschisă publicului în fiecare zi în intervalul orar 17.00 – 21.00. Cele 33 de lucrări expuse la First PREVIEW sunt semnate de: Andreea Albani, Elena Andrei, Ana Asavei Pietraru, Adrian Buzdugă, Otilia Cadar, Florin Ciulache, Claudiu Cobilanschi, Sorin Dan Cojocaru, Felix Deac, Lucian Dedită, Mircea Dragomirescu, Adela Edu, Bogdan Ene, Paul Hitter, Adriana Horga, Daniel Ionescu, Catalin Lartist, Sorin Dumitrescu Mihăiesti, Gili Mocanu, Ilinca Oprea, Radu Oreian, Delia Orman, Tudor Petrescu, Valentin Soare, Silvia Stoica, Nona Serbănescu, Bogdan Teodorescu, Silvia Trăistaru, Andrei Tudoran, Daniela Turcu, Alexandru Marius Dumitru, Marius Vancea, Andrei Varga. Toate lucrările expuse vor fi disponibile spre vânzare în cadrul licitatiei din 20 martie.

În cadrul expozitiei va fi lansat catalogul Prewiew Highlights ce contine 13 propuneri subliniate de organizatorii licitatiei, Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane, atât pentru valoarea artistică certă cât si pentru raportul excelent între pretul de pornire din licitatie si valoarea de piată estimată a lucrărilor. Tot cu această ocazie va fi lansat si site-ul licitatiei.

Selectia pe care am operat-o în constituirea fondului de lucrări GrowArt #1 s-a fundamentat pe criterii ce vizează generarea unei imagini cât mai obiective asupra artei contemporane românesti. Am dorit să construim un puzzle eclectic, aproape statistic, ale cărui principii să fie cât mai străine de arbitrar, de mercantil si cât mai aproape de axiologic.

În ceea ce priveste publicul, credem că rolul unui demers ca cel întreprins de noi nu este doar de a re-confirma statutul cultural si social al unui segment al acestuia, ci de a atrage în permenentă interesul persoanelor din zone cât mai diverse, fie că ne referim la tipul de formare sau gradul de educatie, la vârstă, sex, etnie, religie, orientare politică etc.Pentru a realiza acest lucru vom încerca în primul rând ca prin lucrările prezentate să oferim o imagine onestă a artei contemporane, în multiplele si diferitele sale ipostaze, ale căror posibili receptori ideali pot fi la fel de numerosi si de diversi.
Adela Edu – Project Manager GrowArt Auction
”Pe o piată de artă în formare asa cum este cea românească, initiativa GrowArt vine să întregească un peisaj, să propună un alt tip de criterii, o altă perspectivă. Iată o abordare, să-i spunem ne-comercială, a vânzării de artă. Aparent un paradox – de fapt, aceasta este singura abordare cu adevărat validă/valabilă în artă pe termen lung. Ne interesează în primul rând valoarea artistică. Urmărim atât consecventa cât si talentul, deschiderea. Investim încredere în câtiva artisti tineri pe a căror evolutie ulterioară mizăm. Îi propunem publicului de specialitate cu acea onestitate a artistului care priveste cu admiratie si respect fată de alt artist dar si cu luciditatea unei analize financiare ce vizează intervale de timp medii si chiar lungi. Operăm cu un set de criterii si încercăm să livrăm un raport optim între pretul operei de artă, momentul evolutiei din cariera artistului si valoarea financiară de perspectivă.”
Nona Serbănescu – director executiv Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane
 
Despre initiativa GrowArt
GrowArt Auction are ca scop promovarea într-o manieră coerentă si clară a artei contemporane românesti si a apărut din dorinta de a ajuta artistii români în viată să îsi valorifice lucrările.
Încurajăm si sustinem investitia în opere de artă contemporană realizate de artisti români; de la tineri în plină expansiune profesională, alesi în functie de potentialul demonstrat, până la pictori si sculptori cu reputatie, cotati international.
GrowArt înseamnă si o importantă componentă de implicare socială culturală. Începând din luna septembrie anul 2011, Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane constituie Fondul GrowArt pentru finantarea nerambursabilă a proiectelor editoriale artistice contemporane si pentru sustinerea activitătii centrului cultural Independent84, sursa principală constând în viramentul cuantumului de până la 12% din valoarea vânzărilor Casei de licitatii GrowArt.
 
Independent84 se defineste ca spatiu contemporan – context al unor evenimente culturale, oscilând ofertant de la vizual la performance. Criteriile în raport cu care vom selecta anumite manifestări sunt minimal limitate a priori. Nu vom vehicula ”adevăruri absolute” ci afirmatii asumate subiectiv, demersuri sincere, motivate artistic.
Suntem laborator permanent pentru proiecte artistice independente, după cum si platformă de lansare a acestor manifestări în spatiul cultural contemporan; afisăm atât rezultate cât si fragmente ale parcursului către libertatea si identitatea artistică autentică, valoarea intrinsecă a proiectelor prevalând notorietătii artistilor semnatari.
Credem în libertatea de expresie, individualitatea artistică si autenticitatea demersurilor; mizăm pe experiment, inovatie si diversitate ca valori esentiale.
 
Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane
Promovăm şi susţinem valorile artistice româneşti, investim în vizibilitatea artistilor contemporani. Contribuim la dezvoltarea unui mediu cultural sănătos si la educarea publicului larg în spiritul artelor contemporane, prin facilitarea accesului la cultură.