Casuta din povesti: prima casa din hartie

Casuta din povesti

Muzeul Taranului Roman si Atelierul de Carte, in parteneriat cu asociatia MaiMultVerde au construit prima casa din hartie in perioada 21 aprilie – 23 septembrie. Casuta din povesti va sta, timp de doua saptamani, in fata Muzeului Taranului Roman (Sos. Kiseleff nr. 3). Ulterior, va fi expusa si in alte locatii specifice. Proiectul, sprijinit de Ambasada Frantei in Romania, Raiffeisen Bank si Farmexim S.A., a implicat si responsabilizat comunitatea prin colectarea deseurilor de hartie si refolosirea lor, cu ajutorul voluntarilor.

La evenimentul de inaugurare au participat Dr. Virgil Stefan Nitulescu, Director general interimar – Muzeul Taranului Roman, Jean-Baptiste Cuzin, Atasat de cooperare tehnica, Adjunct al Consilierului de cooperare si actiune culturala – Ambasada Frantei in Romania, muzeografi, cercetatori, scriitori, precum si o parte dintre voluntarii care s-au inscris in proiect. Acestia au turnat, in prezenta invitatilor, o barna din hartie. Actiunea lor a fost urmata de lansarea expozitiei fotografice „Fundatia”. Fotografiile, imprimate pe hartie manuala, surprind voluntarii in diferite ipostaze de lucru. Fundatia este baza necesara oricarei constructii. Fundatia casei din hartie, desi invizibila, este la fel de solida ca aceea traditionala. Ea este alcatuita in intregime pe umerii si de mainile voluntarilor.

Jean-Baptiste Cuzin si Razvan Supuran

Casuta din povesti este o lucrare realizata integral din pasta de hartie, obtinuta prin prepararea fibrelor de celuloza dupa retete traditionale. Turnarea pastei in volume puternic presate si modalitatea de imbinare a pieselor finite au contribuit la cresterea rezistentei. Acesta tehnica de presare intensiva permite construirea de locuinte. Astfel, hartia reciclata manual poate deveni unul dintre cele mai accesibile materiale pentru realizarea unei case.

Razvan Supuran

Mai multe poze si detalii pe: atelieruldecarte.blogspot.com.