Casa Artmark: Impresionism si Postimpresionism romanesc

Lucrari în valoare de 1.000.000 de euro la prima licitatie de Impresionism si Postimpresionism din România

Grigorescu, Luchian, Ressu sunt doar câteva dintre numele artistilor ale caror opere vor fi scoase spre vânzare la sfârsitul acestei luni. Intitulata Impresionism si Postimpresionism românesc, licitatia organizata de Casa Artmark va prezenta colectionarilor lucrari semnate de pictori români, estimate la o valoare totala de aproximativ 1.000.000 de euro.

Cele 127 de lucrari înscrise în licitatia Impresionism si Postimpresionism românesc pot fi admirate în perioada 25-30 septembrie în Foaierul Operei Nationale din Bucuresti, zilnic între orele 11.00-21.00, în cadrul expozitiei publice organizate de catre Casa Artmark. Operele vor fi scoase spre vânzare pe 30 septembrie, în cadrul licitatiei care va avea loc tot la Opera Româna.

Bucuresti, 21 septembrie 2010

În premiera pentru piata de arta din România, sute de lucrari ale celor mai importanti pictori români care au abordat genurile Impresionism si Postimpresionism vor fi scoase la vânzare într-o licitatie publica.
Cele mai asteptate tablouri sunt cele semnate Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian si Camil Ressu. Vedeta licitatiei este lucrarea Car cu Boi a lui  Grigorescu, o capodopera a artistului român, estimata la o valoare ce depaseste 200.000 de euro. În acest moment, Car cu Boi este cel mai valoros tablou din România si ar putea deveni, odata cu licitatia organizata de Artmark, si cea mai scumpa lucrare vânduta vreodata în tara noastra.

Evenimentul este un prilej pentru colectionarii si investitorii din România de a achizitiona o serie întreaga de lucrari celebre si valoroase. Baieti scaldându-se, semnata Camil Ressu si Trandafiri, a lui Stefan Luchian, fiecare dintre ele estimata la o valoare de 35.000 de euro, sunt doar câteva dintre cele mai asteptate picturi.

Toate lucrarile înscrise în licitatia „Impresionism si Postimpresionism românesc”  sunt extrem de apreciate, atât datorita pictorilor care le-au semnat cât si curentului artistic din care fac parte. Impresionismul s-a bucurat, în tara noastra, de o mare popularitate la sfârsitul secolului al IX-lea, începutul secolului XX, fiind curentul care a adus transformari radicale asupra viziunii artistice care se practica pâna în acel moment în pictura.

Aparitia Impresionismului în spatiul românesc este strâns legata de organizarea „Expozitiei Artistilor Independenti” din 1896, al carei mare sustinator a fost Stefan Luchian. A fost, de altfel, perioada în care artistii români alegeau sa studieze la Paris si München iar mediul cultural si artistic al acestor mari orase europene, noile teorii si descoperiri în arta facute aici i-au determinat pe pictorii nostri sa se îndeparteze de arta în stil neoclasic si sa se apropie de cea moderna. Întorsi în tara, dupa familiarizarea, în mod special, cu Impresionismul francez, artistii români au dus mai departe stilul într-o varianta autohtona. Spatiul românesc a devenit, ulterior, unul dintre cele în care Impresionismul s-a bucurat de cea mai mare longevitate si reprezentanti de valoare.
Impresionismul a dus la împrospatarea picturii românesti, a însemnat adoptarea unei viziuni realiste, interes pentru natura, lumea rurala si viata taranului, precum si maniera de lucru în aer liber. Cea mai reprezentativa caracterista a Impresionismului în pictura este încercarea de a înregistra obiectiv si cu acuratete realitatea vizuala, în termenii efectelor tranzitorii de lumina si culoare.

 

În 2010, piata de arta din România a crescut de aproape doua ori fata de anul trecut

Cifra vânzarilor pe piata de arta din România a atins, în primele sase luni ale anului, aproape aceeasi valoare cu cea a întregului an 2009. Reprezentantii casei de licitatii Artmark estimeaza ca investitiile în obiecte de arta vor creste în aceasta toamna iar valoarea totala a acestora în 2010 o va depasi, pâna la sfârsitul sezonului, de doua ori pe cea a anului trecut.

Bucuresti, 16 septembrie 2010
Indicatorii economici arata ca, în vreme de recesiune, în timp ce pietele de investitii traditionale pierd puncte importante din cifra profiturilor, singura industrie care reuseste sa-si pastreze randamentul este arta. Indexul Artmark, primul instrument care masoara randamentele anuale ale celor mai tranzactionati artisti români, arata ca randamentul total al pietei românesti de arta a ramas constant în ultimii 15 ani, la 27,4%. Asadar, mai mare decât randamentul anual mediu, aferent aceleiasi perioade, al investitiei în aur, terenuri ori valori mobiliare.
În acest context, 2010 a urmat chiar un trend ascendent al investitiilor pe piata de arta. Cifra vânzarilor la toate licitatiile publice din prima jumatate a anului 2010, a atins deja aproximativ aceeasi valoare cu cea a tuturor tranzactiilor efectuate anul trecut. Daca la sfârsitul anului 2009, casele de licitatii din România înregistrau vânzari în valoare totala de 3.697.950 euro, în iulie 2010, cifra vânzarilor era deja de 3.032.865 euro.
„Evolutia este fireasca. De teama inflatiei, influentati întâi de criza, apoi de mecanismele de combatere a acesteia, din ce in ce mai multi investitori îsi transfera activele financiare din zona monetara ori obligatara (depozite, titluri de stat) în cea a valorilor intrinseci (aur, diamante, arta de patrimoniu).”, a explicat Manuela Plapcianu, CEO Artmark.
Cifrele vânzarilor înregistrate de casele de licitatii demonstreaza, de altfel, ca piata de arta este în crestere. Casa Artmark, de exemplu, a înregistrat, în 2009, vânzari în valoare de aproximativ 1.800.000 de euro. În iulie, anul acesta, aceeasi casa avea deja vânzari de aproape 2.000.000 de euro.
Clientii români: colectionari sau investitori
Piata de arta din România se modernizeaza constant si se transforma tot mai mult într-o adevarata bursa. Tranzactiile au devenit transparente iar specialistii din domeniu au scos deja instrumente de informare si garantare a valorii, menite sa îi ajute pe investitori (Indexul Artmark). Licitatiile nu mai au loc cu usile închise iar prezente importante din lumea de business, a colectionarilor si chiar din cea mondena liciteaza deschis cu sume semnificative.

În România, clientii pietei de arta se împart în colectionari si investitori. Indiferent de categoria din care fac parte, acestia tranzactioneaza sume din ce în ce mai mari. „La Artmark, sunt clienti care investesc constant sute de mii de euro pe an în acelasi artist sau clienti care investesc diversificat, într-o varietatea de opere ale artistilor români, de regula artisti de patrimoniu, clasici ori impresionisti”, a completat Valeriu Sângeorzan, director de comunicare Artmark.

În clasamentul general al celor mai importante vânzari publice efectuate vreodata la casele de licitatii din România, primele zece au avut loc în intervalul 2009-2010. Dintre acestea, mai mult de jumatate au fost realizate în primele sase luni ale acestui an. Cea mai scumpa lucrare vânduta a fost tabloul „Aise”, semnat Camil Ressu, pentru  suma de 160.000 de euro, în vara anului 2009. Locul doi în top îl ocupa pictura „Garoafe” a lui Stefan Luchian, vânduta pentru 140.000 de euro în vara lui 2010. Ambele opere, cât si urmatoarele doua din clasament, au fost tranzactionate la casa Artmark.
Urmatoarea mare licitatie publica va avea loc pe 30 septembrie, la Opera Nationala. Intitulata “Impresionism si Postimpresionism românesc”, aceasta este gazduita de catre Casa Artmak si va aduce iubitorilor de arta si investitorilor, opere în valoare de aproximativ 1.000.000 de euro.