Cartea de arhitectură: Radu Teacă- proiecte 1990- 2010

Câștigătorul Premiului secțiunii "Carte de arhitectură": Igloo Media și Radu Teacă cu "Radu Teacă- proiecte 1990- 2010"

București, 5 iulie 2010- Igloo Media și Radu Teacă au primit Premiul secțiunii  "Carte de arhitectură" din cadrul ediției a VIII-a 2010 a Anualei de Arhitectură București. "Radu Teacă- proiecte 1990- 2010" este prima monografie dedicată unui arhitect român editată de Igloo, album ce oferă prin intermediul lucrărilor de valoare prezentate, o imagine de ansamblu a arhitecturii contemporane românești. Lucrarea de arhitectură, printr-o grafică atent elaborată, surprinde diversitatea proiectelor semnate de Radu Teacă în peste 330 de pagini bogate în imagini, schiţe şi desene color. Cartea este domintă de locuințe unifamiliale și amenajări interioare, adresându-se atât specialiştilor cât mai ales consumatorului final.

Radu Teacă a ales să se concentreze asupra unei game de subiecte restrânsă, dar complementară: locuințe, amenajări interioare și obiecte de design. Arhitectura este prezentată în toate formele ei, de la schițe și desene de mână, la planuri elaborate și construcții propriu-zise, surprinzând caracterul lor minimalist în fotografii reprezentative. În plus, fiecare proiect expune și memorii descriptive și tehnice.

" De multe ori există o mare diferență între felul în care arată un proiect pe hârtie și felul în care acesta este pus în execuție. Cu toate acestea, în România se face arhitectură de calitate, care trebuie promovată nu numai la nivel local, cât și la nivel internațional", a declarat Arh. Radu Teacă. 

Lucrarea prezintă unele dintre cele mai valoroase proiecte ale arhitectului realizate în ultimii 20 de ani. Monografia se adresează atât arhitecţilor români, cât şi urbaniştilor, designerilor și altor "consumatori de arhitectură", publicului larg care va putea avea astfel o imagine a ceea ce înseamnă o arhitectură de calitate în România. În paginile albumului-catalog se regăsesc și câteva texte semnate de Arhitectul și profesorul Augustin Ioan, profesorul Costin Popescu și Arh. Florinel Radu. Textele sunt menite a sublinia direcțiile arhitecturii românești de astăzi și poziția adoptată de Arh. Radu Teacă la toate schimbările arhitecturale.

Lucrarea a fost sponsorizată de Class Living, iar evenimentul de lansare de Ruukki România.

"Arhitectura, în diferitele sale forme – construcție, amenajare, mobilier- este înțeleasă de Radu Teacă ca un proces de producție a unui obiect de design", a declarat Arh. Florinel Radu. " Deși nu marchează abandonarea complexului arhitecturii occidentale, parcursul lui Radu Teacă apare ca un moment necesar unei evoluții spre normalitate, cea a unei arhitecturi semnificative și accesibile, în același timp și arhitecților și utilizatorilor" , a subliniat acesta într-unul din textele cuprinse în monografie.

Lucrarea este disponibilă începând cu luna iunie în reţeaua de librării Cărtureşti, Humanitas, în librăria Eminescu şi alte librării din întreaga ţară la preţul de 90 RON. Lucrarea poate fi achiziţionată şi online, prin intermediul magazinelor virtuale www.buybooks.ro și www.depozituldecarti.ro .

***

Descris de Augustin Ioan ca unul " dintre cei zece arhitecți români de zece" , Radu Teacă a câștigat numeroase premii naţionale şi internaţionale la concursuri de profil şi a participat la diverse expoziţii de arhitectură, precum "Parcours d'architectures en Europe" de la Strasbourg, din Franța.

Radu Teacă are 49 de ani și este conferențiar universitar la Catedra de bazele proiectării din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" din București, precum și Directorul Biroului de arhitectură Artline.

Arhitectul a absolvit studiile Institutului de Arhitectură din București în 1987, iar în 2000 și-a luat doctoratul în arhitectură. Patru ani mai târziu a fost comisar al expoziției românești din cadrul Bienalei de Arhitectură de la Veneția.

În prezent Radu Teacă este membru în senatul Uniunii Arhitecților din România, precum și în Ordinul Arhitectilor și Registrul Arhitecților din România.