Carole Bouquet citeste din Antonin Artaud: Scrisori către Genica

carole_bouquet

O egerie a frumusetii si un artist la limita nebuniei

Pentru prima oară în România, la invitatia Ambasadei Frantei si a Institutului Francez din Bucuresti, Carole Bouquet va sustine o lectură din Antonin Artaud la Teatrul Odeon, pe 11 si 12 februarie, la ora 19.  Scrisori către Genica  este un moment unic si intim de contopire a miturilor: vocea uneia dintre cele mai mari actrite franceze întâlneste nebunia unui personaj cheie al culturii secolului XX, viziunea lui tulburătoare asupra teatrului si iubirea nestăvilită pentru o actrită pariziană a anilor 20, Genica Atanasiu, născută la Bucuresti.

La o lectură, suntem un pic mai protejati decât la teatru. Trebuie să transmitem, dar suntem purtati de public si de personalul tehnic. Cum aici este vorba însă de scrisori, intru mai mult în intimitatea celui care scrie.
Carole Bouquet

Geniu pentru unii, nebun pentru altii, Antonin Artaud a fost poet, dramaturg, regizor de teatru, actor si artist plastic, dar mai ales un artist iesit din comun. Membru al miscării suprarealiste până în 1926 când este exclus de acestia, urmărit în permanentă de propria nebunie, poezia si teatrul lui Artaud reflectă mereu această stare la limita ratiunii, accentuată de practicile toxicomane. Ce ne rămâne astăzi de la Artaud este o operă unică si tulburătoare, înscrisă c-un scrâsnet în absurdul vietii si care a marcat dramaturgia modernă. Printre operele sale cele mai importante se numără Manifestul teatrului cruzimii (1932) si Teatrul si dublul său (1938)

Am asistat într-o seară, pe 14 august, la un minunat răsărit de lună, foarte japonez, peste mare, cu pini foarte negri ca-n Japonia, si o lună mare, tristă si blândă, putin suferindă, galbenă, murdară ; calmul apelor obscure si această floare de lumină bolnavă si tomnatică, care crescuse din ape.
Antonin Artaud într-o scrisoare către Genica

Genica Atanasiu (Ioana Athanasiu sau Eugenia Tănase) este o actrită de origine română de care Antonin Artaud, pe atunci tânăr actor, se îndrăgosteste nebuneste. Suntem în 1921 si cei doi sunt colegi în trupa de teatru“L’Atelier”, a lui Charles Dullin.  În fiecare zi în care nu sunt împreună, Artaud îi trimite poezii si scrisori pasionate :  « am găsit dragostea perfectă, celestă, pe care o visasem». În 1927, Genica joacă în piesa « La Coquille et le Clergyman », după un scenariu de Antonin Artaud. În lunile care urmează, după 5 ani de pasiune, cei doi se despart. Genica a fost fără îndoială cea mai mare iubire a lui Artaud, iar scrisorile pe care i le adresează reprezintă una dintre cele mai frumoase corespondente amoroase pe care ne-a fost dat s-o citim (Thierry Galibert).

Am o tandrete infinită pentru acest om, gândirea lui mă interesează. O găsesc utilă, clarvăzătoare si generoasă. Pretinsa lui nebunie i-a marcat toată opera.
Carole Bouquet despre Antonin Artaud

Carole Bouquet este una dintre cele mai mari frumuseti a cinematografiei franceze. Putini stiu despre ea că termină liceul la 15 ani, ca să se înscrie apoi în paralel la Sorbona si la Conservator. Nu are decât 17 ani când Luis Buñuel o transformă în Acest obscur obiect al dorintei, film superb si derutant, care o lansează pe tânăra actrită a cărei frumusete primeste deja ofrande. După un rol de femeie austeră, chiar Moartea, în Buffet froid al lui Bertrand Blier, profilul de frumusete rece si inaccesibilă o va urmări tot restul carierei. Tot atunci îl întâlneste pe actorul Gérard Depardieu, care îi va marca viata profesională si personală. Rolul de James Bond Girl din 1981 alături de Roger Moore o propulsează pe scena internatională.
Devine egeria Chanel si o voce mereu combativă a unei asociatii de ajutorare a copiilor  maltratati, La Voix de l'Enfant. Urmează o carieră perfectă, punctată de povesti de dragoste glamour, printre care cea cu Gérard Depardieu.  În onoarea originilor sale italiene si a epicurismului, decorează restaurantul de la Paris al lui Depardieu, "La Fontaine Gaillon" si devine proprietara podgoriei "Passito" din Sicilia. Actrită de mare talent, femeie de afaceri, Carole Bouquet are un stil inimitabil si o clasă à toute épreuve, în 2010 nu a ezitat să se alăture protestului de stradă a celor fără domiciliu de pe Rue de la Banque din Paris.

Desi le-am citit de zeci de ori, scrisorile mă bulversează si mă fac să plâng în continuare. Modul în care vede jocul actoricesc este sclipitor, descrie ce va fi ani mai târziu metoda unui Peter Brook ; este minunat. As vrea ca publicul să se emotioneze de adevărul prezent în aceste texte, ca la toti poetii vizionari. Independent de portretul lui Artaud, care vorbeste la fel de bine despre teatrul epocii sale, de boala sa sau de vise, evocă si dragostea. Iar când vorbeste de dragoste, seamănă cu noi toti…
Carole Bouquet