MBD: Caricatura si Banda desenata

Muzeul Benzii Desenate

Joi, 30 iunie 2011, la ora 18.00, seria de conferinte din cadrul Muzeului Benzii Desenate se deschide, la etajul 4 al Muzeului National de Arta Contemporana, cu o discutie pe tema „Caricatura si Banda desenata (contrarii & versiuni)“, abordata de Paul Stoica si ilustrata într-o mini-expozitie de o zi.

„Caricatura si BD sunt arte siameze, daca le raportam la acelasi autor, capabil sa-si transfere penitele si tusurile de la o plansa la alta, dar în rest diferentele sunt multiple. În banda desenata primeaza arta naratiunii, în ritm tahicardic de aventura, cu accente pe detalii de atmosfera si personaje, cu secvente seriate întocmai ca un story-board cinematografic, iar în caricatura – twist-ul este vedeta, ironia apriga a ideii exprimata cât mai sintetic. Doua lumi paralele, dar pornite din acelasi resort creativ. (…) Conferinta „Caricatura si Banda Desenata (contrarii & versiuni)“ propune un plonjon în istoria unui segment din artele grafice românesti, avându-i invitati, într-un expozeu vizual, pe enigmaticii domni Marin Iorda, Pompiliu Dumitrescu, Jo Teodorescu, Benedict Ganescu, T. Pall, Cik Damadian – din trecut – Florian Doru Crihana si Cristian Marcu – din prezent, autori consacrati ai graficii satirice, care au cochetat si cu broderiile narative ale benzii desenate. Caricatura si banda desenata nu sunt precum soarecele si pisica, deci pot convietui într-un perimetru comun, iar aventura BD-ului si elocinta caricaturii vor deveni stele pe aceeasi medalie, într-un sigur muzeu.“ – Paul Stoica
Paul Stoica este colectionar de grafica satirica si editorul revistei on-line de caricatura Dum-Dum, proiect initiat în 2008 alaturi de artistul satiric Florian Doru Crihana. În prezent, lucreaza la redactarea unui dictionar al caricaturistilor români.

Seria va continua cu conferinte lunare consacrate imaginilor din zone paralele cu arta BD. Dupa caricatura, va fi rândul filmului de animatie si al ilustratiei de carte sa-si dezvaluie punctele comune cu banda desenata. Pe 20 iulie, Daniel Todoran va vorbi despre animatia contemporana româneasca, iar Patricia Suliman si Igor Mocanu vor discuta, pe 24 august, despre rela?ia dintre ilustratia de carte si banda desenata. Fiecare conferinta va fi însotita de o expozitie de o zi. O dezbatere despre literatura si banda desenata, pe subiecte de interes pentru autori si editori, va întregi seria conferin?elor din cadrul Muzeului Benzii Desenate.

Muzeul Benzii Desenate este un proiect pilot derulat de Institutul Cultural Român si Muzeul National de Arta Contemporana cu sprijinul clusterului EUNIC în România, al Centrului Belgian de Banda Desenata si în parteneriat cu Asociatia Bedefililor din România, în perioada 16 iunie – 16 octombrie 2011. Detalii: www.icr.ro/muzeul_bd