Caminul Cultural, CNDB & Teatrul Odeon: Zilele strambe

Caminul Cultural in parteneriat cu Centrul National al Dansului Bucuresti si Teatrul Odeon prezinta:

marti, 18 octombrie – ora 20.30 – Sala Studio, Teatrul Odeon
spectacolul Aaleef – Taoufiq Izeddiou – Compania Anania (Maroc)

Spectacolul este invitat de catre Caminul Cultural in cadrul programului ”Zilele strambe”.

Aaleef
Coregrafie si interpretare: Taoufiq Izeddiou
Cu: Le Maalem Adil Amimi
Sunet Guy Raynaud
Lumini: Taoufiq Izeddiou

Productie: CieAnania
Coproductie: Bonlieu Scène Nationale Annecy, Centre National de la Danse Pantin, Centre Chorégraphique National Tours, Centre Chorégraphique National de Caen Basse-Normandie, la Mission Départementale de la Culture Aveyron, MJC Rodez, Institut Français, Service de Coopération et d`Action Culturelle de l`Ambassade de France Rabat

Aaleefin araba inseamna eu marotescsi in acelasi timpevoca aleph, prima litera a alfabetului. Taoufiq Izzediou marcheaza prin aceasta momentul de initiere si de incertitudine care insoteste negresit perpetua stradanie de a se cunoaste pe sine si de a-si consemna istoria personala. “Sunt plin de manie. Energia mea este in acelasi timp navalnica, inteligenta, domoala, controlata, obosita, epuizata, retinuta… Sunt oare marocan sau african? Sunt din zona Mediteranei? Sunt arab sau sunt un cetatean al lumii? ”Problema propriei identitati il chinuie asemenea unei rani deschise. Drept urmare, artistul a elaborat un spectacol solo reflectand lupta zilnica pe care o presupune o existenta dedicata dansului contemporan in Maroc si decizia de a adopta o forma de arta care, in incercarea inerenta de a identifica un “alt” corp, ne confrunta cu istoria noastra personala, familiala si cu istoria nationala oficiala, ne plaseaza intre traditie si modernitate. Impreuna cu interpretul de muzica traditionala Gnawa Maalem Adil Amimi si cu inginerul de sunet Guy Raynaud, el pune la punct, intr-o atmosfera coplesitoare, o adevarata calatorie prinmemorie in incercarea de a spune din nou „eu”.

Taoufiq Izeddiou a facut box, teatru si arhitectura inainte sa ajunga in mod natural la dans. Instruit intre Frantasi Maroc, intalnirea sa cu Bernardo Monteteste determinanta, fiind urmati de 8 ani de colaborari. In 2001 Bernardo Montetii incredinteaza Dansenord, un solo de Susan Buirge, a carui custode devine si pe care are datoria de a-l transmite mai departe. Danseaza in creatii semnate de Bernardo Montet (O.Morein 2001, Parcours2C(vobiscum) in 2004 si Apartae in 2008), iar in paralel isi continua lupta pentru promovarea dansului in tara sanatala, Maroc. In 2001, sustinut de Bouchra Ouizguensi Said Ait El Moumen, creaza prima companie de dans contemporan din Maro, numita Anania. In 2003 organizeaza prima structura de formare in dansul contemporan: „ Al Mokhtabar „ in Marrakech. Cele 7 creatii ale sale sunt remarca tepe cele mai mari scene europene, cum ar fi World Theater 2004/05 in Olanda, Montpellier Danse 2006, Rencontre Choregraphiques din Seine-Saint-Denis 2008. Ultima sa piesa, Aataba, este in prezent in turneu in Africa, Europa si America Latina. De 5 ani, impreuna cu compania Anania, organizeaza Festival International de Dans Contemporan „ On Marche „ din Marrakech. In 2007 obtine diploma de stat in dans contemporan.

Adil Amimi este urmas al uneia dintre marile familii Gnawa din Essaouira, fondata in urma cu mai bine de 200 de ani. A fost crescut intr-un mediu de muzicieni si de traditii. Interpreteaza la instrumentul de percutie Qraqeb, cat si alte tobe, intrumentul cu coarde Guembri, canta si danseaza.
La varsta de 15 ani Adil devine membru al renumitului ansamblu Maalem Hajoud Soudani in cadrul caruia interpreteaza la Qraqeb, castagnete de metal si ca dansator. La moartea lui Maalem Hajoud, in 1997, devine membru al ansamblului Maalem Mohamed Gania, maestru incontestabil al Gnawas din Essaouira. In 2000 devine Maalem (maestru) in repertoriile Souiri si Gharbaoui. Incepand cu 1995, Maalem Adil Amimi participa cu succes la festivaluri din strainatate si din Maroc, in special cel din Essaouira. Intre 2002 si 2006 participa ca muzician la turneul spectacolului O.More de Bernardo Montet, adaptare a tragediei Othello de Shakespeare. In paralel cu grupul sau Gnawa, creeaza in 2008 grupul „ Gnawa Mogador Fusion „.

Biletele se gasesc la casa de bilete a Teatrului Odeon.
Tel. +4021 314 7234
Rezervari online: rezervari@teatrul-odeon.ro
Program casa de bilete: luni – duminica, orele 11.30– 19.00 cu pauzaintre 14.30 – 15.00

Partenerul principal al Caminului Cultural este Fundatia ERSTE.
www.caminulcultural.ro

Atelier de dans contemporan si ritual Gnawa @ subRahova

Spectacolul va fi urmat in 19, 20 si 21 octombrie de un atelier de dans contemporan si ritual Gnawa sustinut la sub Rahova de coregraful Taoufiq Izzediou si muzicianul Adil Amimi.

Cu Taoufiq Izzediou si Admil Amimi
19, 20 si 21 octombrie @ subRahova

„Un moment de dialog, de scriere si de improvizatie ce leaga tehnicile ritmice si gestuale ale transei Gnawa din Maroc cu dansul contemporan. „

Coregraful Taoufiq Izeddiou si muzicianul Maalem Adil Amimi interogheaza notiunea de ritual. Ei propun un atelier despre muzica si cantarile traditionale Gwana, un pod intre modernitate si traditie. Ei isi propunsa conduca pe fiecare spre propriul dans plecand de la traditie si mergand spre transa.

„Ritualulurmasilorsclaviloresteabordatin companiaunuimuzicianGnawa. Acestdanssiaceastamuzicace au fost islamizate au devenit in zilele noastre un ritual de transa la care adera ansamblul societatii.

Atelierul este destinat unui numar de 10 dansatori. Inscrierea se poate face la adresa caminul(at)caminulcultural.ro. Selectia participantilor se va face pe baza unei biografii artistice pe care cei interesati o pot trimite la adresa mentionata mai sus pana marti 18 octombrie ora 10:00.

Parteneri media: Critic Atac, Veioza Arte, Modernism.ro, ArtClue, HipMag.ro