Call4artists GrowArt Camp

Call4artists GrowArt Camp

Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane organizează GrowArt Camp, tabăra-laborator de proiecte artistice. Tabăra se adresează exclusiv tinerilor artisti cu vârsta de până la 30 de ani din România. Proiectul este finantat de Ministerul Culturii si Patrimoniului National.

Tinerii artisti pot propune organizatorilor proiecte artistice de factură contemporană din oricare dintre ariile următoare: pictură, sculptură, fotografie, video-art, instalatie, land-art, street-art, performance, dans contemporan. Tema primei editii a GrowArt Camp va fi ”Proiectul artistic cu implicare socială”. În cadrul taberei un artist poate propune unul sau mai multe proiecte dar se vor considera valide numai acelea care la finalul taberei vor prezenta o descriere clară, materiale de documentare, schite si/sau materiale pregătitoare, machete, sustineri teoretice/conceptuale acolo unde este cazul. Artistii pot demara lucrul propriu zis la proiect dacă doresc pe parcursul taberei.
Desfăsurare

Tabăra are loc la Sfantu Gheorghe în Delta Dunării, desfăsurându-se între 6 si 15 iulie 2012.
Se oferă 10 locuri pentru artisti contemporani cu vârsta sub 30 de ani.
Organizatorii asigura artistilor transportul, cazarea si diurnă în conditiile legale pentru întreaga perioadă după cum si materiale de lucru.

Eligibilitate

Vârsta sub 30 de ani, cetătean român, absolvent(ă)/student(ă) studii de specialitate în domeniul artei (facultăti de arte plastice / decorative, teatru-film, specializări conexe). În cazuri exceptionale pot fi acceptati studenti sau absolventi ai unor facultăti cu profil umanist dacă fac dovada unor preocupări constante pentru proiectul artistic social si al unui CV care compensează lipsa studiilor artistice.

Aplicare

Perioada de aplicare: 18 – 29 iunie 2012
Afisarea rezultatelor si contactarea artistilor participanti: 30 iulie
Aplicarea se face în limba română, prin trimiterea la adresa arte.contemporane@gmail.com a unui email cu titlul Aplicare GrowArt Camp + numele artistului. Emailul trebuie să contină următoarele date: nume, prenume, pseudonim dacă e cazul, vârsta, orasul de domiciliu (de unde pleacă participantul în tabără), număr de telefon si adresă de email valide. La email se vor atasa următoarele documente: un CV,  o scrisoare de intentie (maximum 2000 caractere) prin care se justifică dorinta/nevoia de a participa la tabăra-laborator si un portofoliu relevant pentru tema propusă: proiectul social. Pentru portofoliu se vor atasa până la 6 fisiere tip .jpeg sau un singur fisier .pdf care să includă portofoliul la care se face referire. Portofoliul poate fi un link către o pagină web dacă aceasta contine toate materialele relevante pe care artistul doreste să le indice organizatorilor. Nu se vor accepta aplicatii pentru care se trimite ca portofoliu profilul de Facebook sau bloguri pe care juriul ar trebui să le parcurgă pentru a descoperi lucrările relevante.

GrowArt Camp vine cu două elemente de noutate: concentrarea pe procesul de conceptie al proiectului, pe documentare si pe acumularea unor abilităti si cunostinte care să vină în ajutorul tânărului artist în punerea ulterioară în practică a proiectului artistic si promovarea acestuia, alături de componenta de ”mentorship” a proiectului, asigurată de participarea în tabără a doi mentori (artisti cu experientă, curatori, profesori universitari sau manageri de proiect cultural) care vor asista tinerii artisti în configurarea proiectului lor.

La finalul taberei toate proiectele realizate de participanti vor fi expuse, urmând ca o comisie formată din mentorii prezenti după cum si un reprezentant al Asociatiei pentru Promovarea Artelor Contemporane să desemneze cel putin un proiect artistic care va primi sprijin pentru a fi pus în practică si expus în intervalele următoare.

Tabăra se va desfăsura în trei etape. Prima, cea de documentare, va contine o serie de sesiuni/excursii unde tinerii artisti pot înregistra realitătile cu care se confruntă persoane oamenii din Delta Dunării, problemele de mediu etc. Cea de-a doua etapă va fi aceea de sedimentare si conceptualizare a proiectului. În această etapă vor avea loc lucrul propriu zis pe proiect si discutiile cu mentorii. Cea de-a treia etapă va fi aceea de discutii de grup, de feed back pe proiect din partea celorlalti participanti si de pregătire a expozitiei. La finalul taberei va exista o discutie deschisă publicului la care vor participa  artistii implicati în proiect si persoane implicate în problemele sociale din Deltă.

Scopul APAC este de a promova şi susţine valorile artistice româneşti şi de a a creşte vizibilitatea artistilor contemporani atât în tară, cât si în străinătate. Contribuim la dezvoltarea unui mediu cultural sănătos si la educarea publicului larg în spiritul artelor contemporane, prin facilitarea accesului la cultură în special în rândul tinerilor prin intermediul a doua programe majore de actiune: centrul cultural Independent84 si programul GrowArt .

Centrul cultural Independent 84 a fost inagurat în noiembrie 2011 cu expozitia-eveniment „Făra mine” semnată Gili Mocanu si Oana Tănase. Acest spaţiu dedicat artei contemporane a devenit ulterior gazda unor variate manifestări culturale: expozitii de artă; evenimente teatrale; performance; ateliere de pictură, creativitate, teatru, scriere; conferinte si seminarii; concerte. Independent84, continuă si întregeste printr-un spatiu curatorial propriu programul Visual Support, prin care APAC a derulat mai multe proiecte expozitionale în perioada 2010-2011, dintre care amintim: ”Exil” – Expozitie personală de pictură Paul Hitter cu taraf la Clubul Țăranului, mai 2010, Bucuresti; ”Wicked” – Expozitie de pictură, instalatie, light&sound design Otilia Cadar, Adela Edu si Nona Șerbănescu într-un spatiu alternativ Transilvaniei 9, Bucuresti, iunie 2011.

APAC a dezvoltat GrowArt ca pe un program complex, menit să promoveze arta, managementul artistic si politicile culturale contemporane în România prin trei directii distincte: GrowArt Auction, licitatia de artă contemporană cu frecventă trimestrială; GrowArt Talks, seria de conferinte nationale pe teme de artă contemporană si management cultural cu frecventă lunară realizate cu sprijinul AFCN si GrowArt Junior, programul de cursuri de artă si cultură artistică contemporană dedicat copiilor si adolescentilor cu desfăsurare în scoli si licee.