Bucharest Biennale 5 – Tactics for here and now

Bienala Internațională de Artă Contemporană București (25 mai – 22 iulie 2012) generată de PAVILION – journal for politics & culture, și-a deschis a 5-a ediție curatoriată de Anne Barlow (UK/USA), iar conceptul pe care se bazează aduce in prim-plan starea precară economică și politică pe care au căpătat-o lucrurile într-un cadru global nesigur. „Tactics for here and now“ (Tactici pentru aici și acum) pune în vedere un context ce creează strategii neoficiale ce dispun de propria lor formă de putere.

La conferința de presă ce a avut loc joi, 24 mai, în deschiderea BB5, la Hotel Intercontinental, co-directorii BUCHAREST BIENNALE, Răzvan Ion și Eugen Rădescu, curatorul Anne Barlow și directorul executiv Andrei Crăciun au dezvăluit perspectiva complexă a evenimentului. Se produce un cadru de promovare a culturii contemporane bucureștene, dar și un import al culturii externe printr-o serie de proiecte publice ce determină o dezbatere socială, iar în acest context, orașul București are un loc aparte.

Tacticile de supravietuire ale artistilor sunt constant renegociate și redirecționate.  Conceptul este deschis dincolo de noțiunea de artă încadrabilă în anumite tipare, are un caracter investigativ. Se formează un sistem de susținere pentru mai multe tipologii sociale, cu o dezvoltare dinspre interior spre exterior către noi tipuri de public.

Artiștii aleși pentru BB5 sunt aceia care caută sau descoperă lucruri dincolo de suprafață prin tactici diverse, deseori puțin vizibile la nivel formal. Abordările lor indirecte fac referire la oraș și de cele mai multe ori ei sunt aceia care trăiesc și depășesc sistemele și conceptele prin viața de zi cu zi.

Ei folosesc strategii informale pentru a face față situațiilor din cultura contemporană  și utilizează elemente de surpriză pentru reinventarea unor subiecte mai vechi. Adoptă natural adaptarea sau se adaptează pe parcurs și reiterează permanent tactici de subterfugiu și intervenții. Se are mereu în vedere faptul că așa începe schimbarea mentalității și schimbarea gândirii.

Curatorul desemnat pentru a cincea ediție a Bienalei – Anne Barlow (născută în Glasgow, Scoția) este directorul executiv al Art in General din New York. Anne Barlow, a fost curator al colecției de artă contemporană a Scottish Arts Council (1989 – 1994), curator al departamentului de artă și design la Glasgow Museum (1994-1999), curator de educație și programe media la New Museum New York (1999-2006), inițiatoarea rețelei globale „Museum as Hub“ și a curatoriat proiectele de film și media pentru „Threshold Artspace“, Perth, Scoția (2007).

Expozițiile BB5 au loc în spații cu impact asupra publicului și activează ideea de contemporaneitate a actului artistic. În această ediție, spațiile care găzduiesc evenimentele și proiectele BB5 sunt PAVILION (Info Point of Bucharest Biennale), Casa Presei Libere, cu accent pe contextul social din care a făcut parte în perioada regimului comunist, Institutul de Cercetări Politice pentru a realiza un impact social și politic. Printre ele se mai numără și Alert Studio, spațiu alternativ de artă contemporană, Make a Point pentru a face vizibilă viața reală bucureșteană și pentru a implica un public diferit de cel obișnuit evenimentelor artistice, Cinema Union și Nana Restaurant.

Bienala reunește peste 20 de artiști din diferite țări, iar România este reprezentată prin lucrările unor artiști ca Ciprian Homorodean și Marina Albu.

Bienala București are ca laitmotiv stârnirea interesului public, educarea publicului în ceea ce privește cultura contemporană și relaționarea cu situațiile specifice locale, dar și cu problemele globale care afectează lumea în care trăim.

Elena Andrei