Bucharest Art Week: proiectele selectionate in urma apelurilor publice

Bucharest Art Week

cover

Bucharest Art Week anunta proiectele selectionate in urma apelurilor publice 

Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane anunta artistii si proiectele selectionate pentru a participa la prima editie a Bucharest Art Week in spatiul public si in expozitia Inner Fire, a Matter of Limits de la Foisorul de Foc. Totodata, este reinnoita invitatia de participare pentru organizatii artistice, galerii de arta, spatii alternative sau neconventionale, grupuri artistice si curatori pentru a propune proiecte ce raspund temei enuntate a evenimentului. Acestea mai pot propune proiecte pana la finalul lunii august. 

Editia pilot a Bucharest Art Week se va desfasura in intervalul 26 septembrie – 4 octombrie 2014 la Bucuresti sub tema ”Orase, granite, atitudini”. Evenimentul cu recurenta anuala are ca punct de plecare nevoia de a aduce Bucurestiul pe harta evenimentelor artistice internationale de mare anvergura, alaturi de alte saptamani ale artei, festivaluri si bienale din capitalele europene, incurajand proiectele artistice cu o larga accesibilitate pentru public si impact cultural amplu. Editia de anul acesta va implica organizarea unei serii de evenimente artistice in spatiul public in contrapondere cu expozitii de arta, ateliere deschise, artist talks si evenimente conexe (spectacole de teatru, proiectii de film, concerte de muzica live) in galerii, spatii alternative si centre culturale din Bucuresti. Publicul estimat pentru toata saptamana incluzand proiectele de strada este de aproximativ 50.000 de persoane.

In urma apelului public pentru proiecte de arta in spatiul public lansat in data de 1 iulie 2014 au fost selectionate pentru a participa la prima editie a Bucharest Art Week lucrarile urmatorilor artisti:

1. Sabin Garea, proiect: ”Cismea inutila”  / ”Useles Fountain”

Plecand de la forma recognoscibila a unei cismele stradale, artistul pune in discutie perceptia publica asupra obiectului artistic alegand ca metoda si material de lucru cioplirea in bloc de sare. Astfel obiectul utilitar/artistic isi autoanuleaza functia de baza, apa nemaifiind potabila. Sunt invocate notiuni precum utilitate/inutilitate, valoare/nonvaloare iar privitorul este scos din zona de confort si contemplare cu care este obisnuit in relatie cu obiectul artistic din spatiul public si nu numai. Mai mult decat atat, cele doua elemente atat de valoroase de-a lungul istoriei umanitatii se vor autoanula pana la disparitia lucrarii: apa se va sara treptat pe masura ce va eroda din suprafeţele de sare.

2. Adrian Dica, proiect: ”Marele tomberon” / ”The Great Garbage”

In forma unui tomberon supradimensionat, instalatia propusa de Adrian Dica interogheaza valorile unei societati de consum in care verbele ”a arunca”, ”a te dispensa”, ”a te descotorosi” pot viza obiecte inca functionale dar la care se renunta din comoditate, snobism sau presiune sociala. Realizat intr-o tehnica mixta specifica artistului, tomberonul-recipient propune o inversare a functiei unei pubele, de la spatiu colector al gunoiului, la spatiu de diseminare artistica. In acest scop instalatia va fi umpluta cu cu schiţele pregatitoare proiectului, diferite desene, fotografii şi imagini ce au servit de-a lungul timpului la realizarea sa, pagini din ziare ori publicaţii despre arta, toate disponibile spre a fi luate de catre public. 

3. Grupul artistic EGG NO EGO (Valentina Chiriţa, Ana Barbu, Mina Barbu), proiect: ”Delimitare” / ”Limits”

Betoniera oraşului se invarte continuu, pune multe piedici dure printre picioarele grabite ale trecatorilor. Spaţiul din Piaţa Unirii nu face excepţie. Aceasta este zona pe care grupul artistic a ales-o ca ”scena” pentru performance si interventie artistica vie. Sub pretextul unor actiuni de factura promotionala/comerciala, grupul de performeri va interactiona cu trecatorii punand astfel in discutie ideea de spatiu public. Complementar, ei vor ”desena” din ata, lana, hartie creponata, fum si puf o structura fragila, diafana a unor spatialitati provizorii menite a sublinia si mai mult problemele si nevoile ce decurg din impartirea spatiului public cu eternul santier. 

4. Delia Maxim, proiect: ”Urban Kid”

Prin intermediul unor desene temporare pe asfalt, proiectul propune o interactiune intre generatii, o regresie ludica si colorata catre un timp al copilariei si o stare de lejeritate. Urban Kid va cuprinde un traseu liniar pictat pe domeniul public incluzand trotuare, trepte, borduri si alte suprafete urbane.

5. Julien Britnic, proiect: ”Mini Image”

Artistul va monta in spatiul public o instalatie publica stradala de mici dimensiuni purtand un logo parodie dupa cunoscuta retea Mega Image. Shop-ul liliputan fals este e o ironie la adresa consumerismului si a culturii supermarket-urilor impachetat in retorica vizuala a acestora. Privitorul care se asteapta o oferta comerciala de gen va fi prins in capcana unor oferte metaforice.

6. Roxana Gatej, proiect ”City Stage”

Intr-o abordare neconventionala si sub mesajul ”Eu sunt orasul!” artista vede orasul ca pe o scena personala, un spatiu pentru (auto)portrete fotografice cu cadre contemporane ”gata facute”. Proiectul propune cinci directii de lucru: Urban vs. Natura / Gloria trecutului / Suprafete frumos distruse / Spatiul public, spatiul tuturor / Materiale refolosibile; toate invitand publicul sa se implice prin trimiterea de fotografii-continuare. 

Fiecare dintre autorii celor cinci proiecte artistice vor fi contactati personal de catre echipa Bucharest Art Week pentru chestiuni ce tin de organizare si productie. Lista finala a proiectelor in spatiul public si datele lansarii fiecarui proiect in parte vor fi disponibile in cel mai scurt timp, pe masura ce vor fi confirmate, pe site-ul BucharestArtWeek.eu, sectiunea program. 

In urma apelului pentru lucrari si proiecte artistice ce vor fi cuprinse in expozitia colectiva din cadrul Foisorului de Foc au fost selectati urmatorii artisti: 

Melinda Kádár si Andrei Curta, titlu lucrare: ”LIGHT”, tipul lucrarii: animatie

Maria Raducanu, titlu lucrare: ”Autodistrugere”, tipul lucrarii: instalatie

Marina Oprea, titlu lucrare: ”A Fever Dream”, tipul lucrarii: videoart

Ioana Sisea, titlu lucrare: ”Portretul important”, tehnica: portelan

Mihaela Magopat, titlu lucrare: ”Le malade”, tipul lucrarii: videoart

Ada Muntean, ciclu lucrari: ”Inner Fire”, tehnica: desen, carbune

Mihai Topescu, titlul lucrarilor: ”Cocon X”, ”Cocon XIII”, tipul lucrarilor: sculptura, tehnica mixta

Romana Topescu, titlul lucrarii: ”Lamurire”, tehnica: desen, rasina, ipsos

Ana Petrovici, titlul lucrarilor: ”Zigurat Babel”, ”Copacul Babel”, tipul lucrarilor: instalatie

Marina Cristea, titlul lucrarii: ”Reflections I. Mimesis”, instalatie foto-video 

Lista completa a tuturor artistilor participanti la expozitia Inner Fire, a Matter of Limits de la Foisorul de Foc va fi facuta publica in cel mai scurt timp.

Bucharest Art Week este un proiect organizat de Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane. Mai multe detalii despre proiect pe site-ul www.BucharestArtWeek.eu

Date contact:

Director proiect: Diana Ciocan

Director artistic: Alexandra Baciu

Director PR: Oana Vasiliu

Email:

baw.parteneriat@gmail.com pentru propuneri de proiecte (in atentia Alexandrei Baciu) sau pentru detalii organizatorice (in atentia Dianei Ciocan)

arte.contemporane@gmail.com pentru promovare si parteneriate de presa (in atentia Oanei Vasiliu) dupa cum si pentru orice alta problema/sugestie.   

Web: www.Facebook.com/BucharestArtWeek , www.BucharestArtWeek.eu