BAZIS Contemporary Art, Berlin: FEAR AND FURY

Bandi SASHA – FEAR AND FURY
BAZIS Contemporary Art – Berlin

From the 9th to the 23th of August 2013
opening: the 9th of August, 19.00 h
Adress: Moosdorfstr. 7-9, Berlin

Mă numesc ură!

Eram la un colţ de stradă, în februarie, pe la 7 spre 8 dimineaţa. Era griul acela tipic, care mie personal mi-e silă să-l privesc, cu atât mai mult să-l admir dintr-un simţ al artisticului fals cum fac unii dobitoci.
Ningea foarte frumos şi ninsoarea îmi acoperea voma tocmai eliminată. Eram un super erou. Zăpada şi aerul se răzvrăteau asupra mea. Îmi înfundau plămânul şi inima ca cel mai mare duşman pe care nu am să reuşesc să-l lovesc niciodată. Pe stradă umblau călăii concediați, fără glugă, dar cu o speranţă. Se spălau cu praful promisiunilor trecute. Brusc, îmi veniseră nişte gânduri care îmi torturau creierul, dar foarte plăcute.

„Oare nu ar fi mai bine să vină cei 4 călăreţi? Ce rost ar avea a doua venire a lui Isus? Fie ca cei doi lupi să înghită soarele şi luna. Oare mama proştilor care este mereu gravidă nu are de gând să facă şi ea un avort? Ah, acum a început să şi adopte? Amuzant. Sunt oare un lup? Sau doar un caniche? Sau sunt o hienă ? Sau avortonul viitorului? Sunt important? Să mă adaptez? Să mă culc? Să ignor că sunt un pasager în carul plin de cadavre care merge din ce în ce mai repede spre locul greşit, unde nu vreau? Să contez? Să îmi pun o groază de întrebări la care nu am răspuns şi dacă mi l-ar da cineva mi-ar oferi mai multe întrebări decât răspunsuri? De ce? De ce? De ce!? Şi, oricum, dacă mi s-ar
oferi un răspuns aş fi la fel de nesatisfăcut ca înainte. Nu vreau să cerşesc răspunsuri, mai bine fur. Poate. Nu încerc să ofer răspunsuri , nu încerc să caut răspunsuri, nu încerc să ofer soluţii şi nu încerc să le caut. Mă îndrept spre peretele cu 12 straturi de cărămidă, cu capul înainte, la fel ca toţi restu, şi nu prea vreau să mă opresc să privesc ce e după colţ pentru că nu e nici un colţ.

Am fost minţit. Am fost minţiţi. Nu-mi place ideea cum că cineva, undeva, este făcut pentru tine pentru totdeauna. Ne încolăcim pe ideea asta ca un şarpe asupra unui bebeluş de 3 luni. Mai bine m-aş concentra asupra ideii că mai degrabă un sicriu (în cel mai bun caz) este pentru totdeauna… Ar fi mai probabil. Aşa măcar o să cad în picioare. Dacă încerc să clasific această specie din care facem parte, realizez că, de fapt, nu suntem nişte mamifere. Orice mamifer de pe planeta asta îşi creează instinctual un echilibru cu mediul înconjurător, dar noi oamenii nu. Ne tot mutăm dintr-un loc în altul, unde ne multiplicăm şi ne multiplicăm până când toate resursele naturale sunt consumate, şi singura cale pentru a supravieţui este să infectăm alte locuri. Există un agent patogen asemănător pe planeta asta care face cam acelaşi lucru. Virusul. Rasa umană este un virus, un cancer pe planetă.

Suntem o boală şi nu există nici un remediu. Omul este rău prin natură.”
Nu vreau să schimb nimic, nu pot să schimb nimic. Nu mai înțeleg nimic. Sunt confuz. Cam asta încerc să fac cu „ Fear and fury”, să încerc sa exprim această furie, frică şi confuzie. Să încerc să fac ceva cu praful din promisiunile trecute. Încerc să ilustrez exact sunetul din cap şi inimă. Este despre tine, tu, om creat după „chipul şi asemănarea lui Dumnezeu”, promisiunea perfectă şi despre mine, otrava din fântână .

Experienţa şi eterna iubire pe care le împărtăşim de ceva ani.
„Fear and fury” nu este un proiect cu ceva special. Este modul în care percep realitatea. Ironie , uneori satiră, ură, violență și puțin umor. Chestii pe care le văd, aud şi simt. Proiectul arată chestii care se întâmplă. Nu ofer o soluţie şi un sens clare. Dovada fiind prezenţa unor elemente din regnul absurdului. Sunt nişte trimiteri la o lume existentă şi experiențele mele cu ea. Sunt lucrări care arată o altă faţă a realităţii, o realitate ignorată. Chestii marginale. Alţii sunt captivi într-un fel de Grădina Eden, într-o euforie falsă constantă, cu zâmbetele lor iritante, nemeritate. Eu sunt înspăimântat, urăsc şi nu m-ar deranja să ardă unele chestii.


BAZIS contemporary art platform
www.bazis.ro