Atelierele lunii iunie la CNDB

Actiune invizibila / Atelier ERRO Grupo

actiune invizibila

Nu exista un loc mai bun decat spatiul public pentru cei care vor sa integreze arta si viata. Abandonul conventiei artistice este posibil doar atunci cand renuntam la numele de pe afis, cand renuntam la a anunta piesa, cand ne debarasam de tot ego-ul nostru artistic, cand dorinta de a actiona inseamna transformarea spatiilor si a oamenilor si nu cea de a pasi pe cararile deja batute ale artei in zonele sale prestablilite.

Atelierul Actiune invizibila se va concentra pe propunerile si tehnicile Teatrului Invizibil al lui Augusto Boal, posibilitatile sale artistice si politice dar si asupra problemelor etice care decurg de aici, prin analiza mai multor practici care folosesc aceasta strategie. Avand la baza o cercetare indelungata a realatiei dintre performer, spatiu public urban si trecatori vom face exercitii legate de aceasta folosind Actiunea Invizibila – o strategie pe care ERRO Grupo o aplica in mai multe dintre spectacolele sale si in practica de cercetare.

Workshopul sustinut de membrii ERRO Grupo – Pedro Bennaton, Luana Raiter si Luis Enrique Cudo – se adreseaza performerilor (si nu numai), incepatori sau avansati, care urmaresc sa lucreze in spatii publice. Filosofia si practica ERRO Grupo vede arta teatrala si performativa ca interferenta in viata orasului, dar si o importanta practica politica, colectiva si individuala. Respectand filosofia lui Boal, acest workshop este deschis celor cu experienta in arte performative, urmarind intalnirea unor participanti din diverse domenii (muzica, arte vizuale, inginerie, arhitectura, filosofie, geografie etc.)

Atelierul are loc in zilele de 19 si 20 iunie, intre orele 15.00 si 19.00, la Centrul National al Dansului Bucuresti (B-dul Marasesti 80-82).

Sunt doar 15 locuri disponibile. Va rugam sa trimiteti un paragraf de aproximativ 200 de cuvinte despre interesele si practica voastra in domeniul ales la adresa cursuri@cndb.ro.

Ideal, prezentarea ar trebui facuta in engleza.

Inscrierile se fac pana in data de 15 iunie.

Pretul atelierului este de 70 lei si se achita integral la inceputul atelierului.

ERRO Grupo a luat fiinta in 2001 in Florianopolis, Santa Catarina, Brazilia. Prin constructia de situatii in spatiul public, grupul cauta legaturile dintre diferite limbaje artistice, performer, invazia spatiului public si diluarea artei in viata de zi cu zi. Folosind practica sa situationala, ERRO intervine in fluxul zilnic, peisajul si mediile urbane mereu in cautarea unor altor feluri de a trai si de a se insinua in oras. Explorarea spatiului are loc prin prisma arhitecturii, semnificatiilor si discursurilor prezente in oras cu scopul de a gasi posibile situatii si relatii intre cei care circula pe strada.

In cei 13 ani de teatru de strada, interventii si performanceuri urbane, ERRO Grupo a castigat numeroase premii si a circulat in mai bine de 60 de orase in Brazilia. International, ERRO si-a prezentat creatiile in New York si Austin, Texas (SUA), Buenos Aires (Argentina) si Bogota (Columbia). Intre anii 2010-2012, grupul a primit unul dintre cele mai importante granturi de finantare din Brazilia –  Programul Cultural Petrobras. ERRO are o relatie constanta cu Hemispheric Institute of Politics and Performance, in cadrul careia a prezentat spectacolul Pedra la New York si a sustinut workshopul Actiune Invizibila la Tisch School of the Arts, New York University in 2013. In luna iulie ERRO Grupo sustine un turneu european in Barcelona, Paris si diferite orase din Romania cu piesa Geografia inutil… scrisa de dramaturgul roman Peca Stefan, in urma unei perioade de lucru de o luna cu ERRO Grupo in Florianopolis. Tot in cadrul aceleiasi colaborari are loc si workshopul Actiune Invizibila la Bucuresti. 

Atelier de dans contemporan condus de Attila Bordas

Cursul ofera posibilitate de a experimenta dansul contemporan prin intermediul grupului si se adreseaza dansatorilor, iubitorilor de dans, actorilor, studentilor de la actorie. Vom lucra in principal cu grupul, desi fiecare participant in paralel va avea ocazia sa isi experimenteze singur corpul si dansul. Vom folosi pentru aceasta tehnici de dans contemporan si improvizatii de grup, vom analiza expresivitatea in dans si vom incerca sa aflam ce este dansul pentru cei care il genereaza si pentru cei care privesc – cum trebuie perceput, cum transmitem, pentru cine, prin ce, de ce. Prin senzatia de grup si prin legaturile ce se creeaza intre oameni din grup vom ajunge la o cunoastere mult mai profunda a ceea ce inseamna dans.

Atelierul se va desfasura, la CNDB, Sala Stere Popescu (B-dul Marasesti 80 -82) intre 13 si 18 iunie, dupa urmatorul program:

13 iunie – orele 19.00 – 21.30

14 si 15 iunie – orele 14.00 – 17.00

16, 17, 18 iunie, orele 19.00 – 21.30

Pretul intregului atelier este de 300 lei si se achita integral la inceputul atelierului, in data de 13 iunie. Inscrierile se fac pe adresa cursuri@cndb.ro.

Attila Bordás este regizor, coregraf, dansator, actor, poet, Dj. Crede in interdisciplinaritatea artelor performative si creeaza spectacole de teatru-dans, teatru fizic si teatru liric. Preda de mai multi ani ateliere de dans si teatru in Romania si in Ungaria. A inceput cu studii de balet clasic, dans popular (maghiar), dans modern si dans contact in cadrul sectiei de coregrafie a liceului de arta din Sf. Gheorghe, cu conducerea profesorilor Gizella Benkő, Prune Gabriel, Ivácson László, Ivácson Gizella, István Kiss, Endre Virág si Orza Calin. A fost membrul trupei de teatru underground Osonó timp de 6 ani, ca actor, trainer si asistent regizor. Intre 2006 – 2009 – studiaza in Bucuresti la U.N.A.T.C la sectia de coregrafie, dupa care a termina regia de teatru la U.A.T/ Targu Mures, sub indrumarea regizorului si pedagogului, László Babarczy. In 2004 participa la un atelier sustinut de Adrienn Hód (Ungaria), studiind tehnici de dans din domeniul expresionismului german si se indragosteste definitiv de dansul contemporan. Dupa asta incepe sa-si dezvolte un stil propriu, cautand elementaritatea, expresivitatea si emotia in dans. 

Activitatea sa este atat una pedagogica  cat si una creativa, realizand spectacole de teatru si coregrafii. In calitate de coregraf, pe langa teatru si dans, este solicitat si pentru realizari ale spectacolelor in aer liber, opera si musical.  Lucreaza alaturi de regizori ca Silviu Purcarete, Péter Novák, Cristi Juncu, Miklós Bács, Dragos Galgotiu, Stefan Iordanescu, Cristian- Theordor Popescu, Annamária Gombár si multi altii. Ca interpret a avut norocul sa lucreze cu coregrafi ca Ferenc Novák, Gigi Caciuleanu, Tony Gatlif (film), Adrien Hód, Vava Stefanescu, David Zinder, Josip Bartulovic, Kulik Johanna, Arcadie Rusu, Orza Calin, László Ivácson, Árpád Könczei, Sergiu Anghel. Cauta calitatea, adevarul artistic si originalitatea, prin tot ce face.

Parteneri media:  Sapte Seri, LiterNet.ro, Metropotam, Dilema Veche, Observatorul Cultural, Online Gallery, Sub 25, 121.ro, Orasulm.eu, Getlokal.ro, Feeder.ro, ArtClue, Vice.com, Hipmag