ATELIER 030202: REZONANTA VIZUALA

rezonanta vizuala

VISUAL RESONANCE
Florin B. Tomescu
12 mai – 5 iunie 2011
 
Curator: Dan Mircea Cipariu
Coordonator Atelier 030202: Mihai Zgondoiu
 
Vernisaj: joi 12 mai 2011, ora 19.00, ATELIER 030202 (Sala Noua TC)
Str. Sfânta Vineri nr. 11, Bucuresti / www.atelier030202.blogspot.com
 
Percutionistul Sorin Rotaru va  prefata expozitia cu un recital la marimbofon.

"Un câmp haotic de senzatii, semne si energii venite de-a valma, venite si de nicaieri pentru a se transforma într-o cantitate necenzurata a nimicului, creste si descreste în pânzele mari ale lui Florin B. Tomescu, desavârsind, astfel, discursul unei mitologii interioare si al unei vieti ce se poate desprinde de logica binara numai prin asumarea sabloanelor si a frustrarilor produse de dictatura imaginii.

Fotogramele existentei sunt decupate hiperrealist si conectate la un flux al dictiunii egotice pâna când acestea devin, prin frecventa si fixare, un loc care produc vid interior, gol si cadere abisala din care se nasc dorinte si întrupari iluminate, metafizice. Cantitatea de forme produsa de dicteul automat si vizual al artistului e de neoprit, fiind produsul secund al unei memorii aflate, deseori, într-un act acut de regresiune. Formele spirituale vin dupa ce memoria si sufletul s-au eliberat de materialitate si mentalitatea gregara a realitatii imediate. Planul principal, la vedere,  al cadrelor ce se desfasoara hegemonic si cu putere hipnotica, se transforma gratie rezonantei produse de aceasta golire prin multiplicarea iconica într-un plan secund ce lasa loc unei respiratii, unui accident metafizic, unei revelatii ori unei noi priviri asupra consumului egotic.

Realitatea e o constructie iconica de care te poti elibera numai rezonând cu semnele care pot diminua pâna la vid întunericul si energia negativa din noi. Miza estetica a reprezentarii iconice a Divinitatii fata în fata cu Efemeritatea, în yantre geometrizate, plebee, magice sau transcendente, este dublata de miza profund spirituala din aceste lucrari semnate de Florin B. Tomescu. Lucrari de mestesugar fin, atent si la detaliu, si la întreg, care sunt generatoare de rezonante subtile.

Explorarea vizuala a constiintei interioare, cu toate formele sale fictionale, onirice si biografice, drum de cercetare si cunoastere cu tensiuni consumate ori acumulate, ne evoca teribila dinamica a Hazardului si a timpurilor subiective prin care trecutul, prezentul si viitorul devin timp si spatiu de rezonanta. O devenire ce da sens profund expozitiei unui artist, Florin B. Tomescu, care si-a gasit identitatea din cioburi, fotograme si oglinzi!"
Dan Mircea Cipariu

Organizator: ATELIER 030202
Parteneri:Teatrul de Comedie, Clubul UNESCO-Adolescentii, Asociatia Euro CulturArt
Partener strategic: Colina Motors
Parteneri media: RRC, Time Out, Cultura, aLtitudini, Art Clue, Modernism.ro, Zile si Nopti, Agentiadecarte.ro, veiozaarte.ro, cronicadevineri.blogspot.com
 
Florin B. Tomescu (n. 1983) este absolvent al Faculta?ii de Arte si Design, Universitatea de Vest – Timisoara, sectia grafica (2006). Traieste si lucreaza în Bucuresti. Activeaza ca artist visual în urmatoarele domenii: desen, pictura, instalatii, video art, design.

http://florinbtomescu.blogspot.com