Atelier 030202: Lumea într-o coajă de ou

The World in an Eggshell / Lumea într-o coajă de ou

Radu Oreian
 
Curator: Teodora Dinu
Coordonator
Atelier 030202: Mihai Zgondoiu

Vernisaj: vineri, 9 decembrie 2011, ora 19.00, ATELIER 030202 (Sala Nouă TC),str.
Sfânta Vineri nr. 11, Bucureşti / www.atelier030202.blogspot.com

„Radu Oreian concentrează în expoziţia "The
World in an Eggshell / Lumea într-o coajă de ou"recentele sale preocupări pentru subtilizarea mesajului plastic prin simplificarea formei. Procesul de reprezentare are în sine nevoia resimţită de artist de-a oferi privitorului posibilitatea perceperii artei in formă pură, fără impunerea unui cod semiotic prestabilit.

Abstractizarea la Radu Oreian este un proces de simplificare şi esenţializare a formei şi încercarea de anulare a ideii elitiste, conform căreia limbajul artistic nu ar fi accesibil oricui, fără însă să banalizeze. Oul, cercul, triunghiul, sunt forme asociale, apolitice, atemporale, ele nu implică raportarea privitorului la un anumit context cultural pentru a deveni inteligibile. Inevitabil, pus în faţa unei lucrări abstracte, acesta se adânceşte într-o interpretare filosofică şi simbolică, plecând  în fapt de la premisa existenţei acestei semnificaţii profund intelectuale în orice fel de lucrare de artă contemporană. Demersul poate fi însă şi unul provocator de tip ludic, în care artistul îşi invită privitorul să caute singur atribuiri de sens subtile.

Astfel, în faţa acestor lucrări, familiaritatea formelor îl poate determina pe privitor să se oprească la primul strat de interpretare şi să caute corespondentul acestora în natură, sau să înţeleagă arta ca fiind o nouă interpretare a mitului cosmogonic, legat aproape
universal de simbolistica oului primordial, orfeic. În cazul primei interpretări, arta parietală poate fi cel mai apropiat exemplu, cercurile concentrice găsite în diverse peşteri fiind doar observarea pur întamplatoare a cercurilor care se formează la aruncarea unei pietre în apă, iar triunghiul este cea mai simplă formă geometrică ce poate fii redată. În consecinţă, aceste figuri nu impun valoarea simbolică a unui mesaj.

Între receptor si emiţător se află lucrarea de arta care transmite de la sine, prin uşurinţa cu care individul se poate raporta la aceste forme, chiar şi în absenţa unui mesaj criptic asumat.
Radu Oreianalege să reprezinte oul primordial sub forma desenelor, a picturilor pe lemn sau a sculpturii, folosind materiale mai mult sau mai puţin obişnuite: pigmenţi, silicon, materiale fluorescente, foc direct pe lucrare.”  (Teodora Dinu)
 
Organizator: ATELIER 030202
Parteneri: Teatrul de Comedie, Clubul UNESCO-Adolescenţii, Asociaţia Euro CulturArt
Parteneri media: Agentiadecarte.ro, Radio România Cultural, TATAIA, Cultura, ArtClue, Modernism.ro, Zile şi Nopţi, veiozaarte.ro, revista ARTA, Time Out