Artă contemporană din România la Galeria ArtPoint din Viena

KulturKontakt Austria prezintă în perioada 7 septembrie – 7 octombrie 2011 „Artă contemporană din România, Serbia si Turcia“ la Galeria ArtPoint din capitala Austriei. Protagonistii expozitiei sunt patru tineri artisti aflati într-o rezidentă de trei luni la Viena, cu o bursă oferită de KulturKontakt Austria: Olivia Mihalţianu din România, Doplgenger (Isidora Ilić si Boško Prostran) din Serbia si Behçet Aktaş din Turcia.

Olivia Mihalţianu prezintă în cadrul evenimentului de la Viena un „super 8 film“ intitulat „W*EASTERN“, ce din punct de vedere estetic poate fi încadrat în genul  westernului „spaghetti“. Filmul face aluzii ironice la modul în care evoluează scena internatională a artei, respectiv la permanenta schimbare a raporturilor de putere dintre artisti, curatori si institutiile culturale.

Olivia Mihalţianu a filmat scenele la Viena, Venetia si Sofia, jucând în acelasi timp rolul de regizor, operator si actrită. Ca si în celelalte lucrări video pe care le-a realizat, Olivia Mihalţianu pune accentul pe rolul femeii în lumea artei si a productiei de film. În „W*EASTERN“ prezintă cum îsi stabileste o artistă regulile jocului si cum actionează fără inhibitii, în conformitate cu propriile conceptii si idei într-un mediu aspru – cum consideră Mihalţianu că este deseori scena artei.

Olivia Mihalţianu nu este nici pe departe la prima ei prezentă într-o importantă galerie vieneză. În 2010 a participat la expozitia colectivă „Where do we go from here?“ organizată de Secession din Viena, iar anul acesta la expozitia „Communism never happened“ curatată de Ami Barak la Charim Galerie în cadrul proiectului „curated by_vienna 2011: EAST by SOUTH WEST“.