Art Yourself: Expozitie aniversara

IRINA BROBOANA, Drawings of Joy

(pictură și instalație).

Studiu.

Despre euforia sălbatică și explozivă.

Despre gesturi instinctuale care împrăștie scântei.

Despre optimism necondiționat și măsti ale bucuriei.

Si despre umbră și ce se ascunde dincolo de ea.

Bio: Născută în 1986 la Drăgășani, Vâlcea, România. Trăiește și lucrează în București. Are un Masterat în Arte Vizuale în cadrul Universității Naționale de Arte din București în 2010. Lucrează cu pictura, desenul, obiectul și recent cu video. Este interesată de subiecte care examinează intimitatea, in mod particular amestecul dintre istoria personală reflecțiile și instinctele, și totodată de variatele fațete ale copilăriei. Expune în această perioadă în cadrul expoziției internaționale Good Girls. Memorie Dorință Putere, curatoare Bojana Pejic și Olivia Nițiș la MNAC, București.

Lidia Alina Nicolae – Nude

Reprezentarea corpului gol a suscitat interesul în toate timpurile şi pretutindeni. De la prima imagine explicit sexuală cunoscută, o Venus, sculptată în marmură în urmă cu 35 000 de ani şi până în zilele noastre, creatorii de nuduri au abordat subiectul în diverse materiale, tehnici, stiluri şi maniere. Soluţiile posibile acoperă o arie cuprinsă între tabu, vulgaritate şi artă, motiv pentru care exprimarea în această zonă este una extrem de sensibilă. Lidia Alina Nicolae atacă nudul feminin nu din motive care ţin de ludic ori audienţă, ci pentru că în creaţia sa, a sosit timpul pentru o astfel de încercare. Expoziţia Nude explorează confluenţele dintre cast şi erotic, dintre estetic şi efemer, ridicând totodată interogaţiile care ţin de identitate, sexualitate şi ego la nivel de intenţionalitate artistică. Tânăra graficiană stăpâneşte toate mijloacele cu care operează, de la anatomie artistică şi până la perspectivă, astfel încât să spună ce are de spus prin mijloace vizuale, cu un minim de linii şi puncte şi în acelaşi timp cu o subtilitate admirabilă.

Mihai Plămădeală, curator 

Cosmin Petru Paulescu – Supra Super Subditus

Supra Super Subditus reprezintă un eveniment notabil din mai multe puncte de vedere: primele lucrări ale sale au fost finalizate de către artist în anii '90, au fost expuse în context informal, apoi au dormit două decenii în rastel, în condiţii impecabile de conservare, pentru ca în 2013 proiectul din care făceau parte să cunoască o surprinzătoare continuare şi dezvoltare, echivalente cu închiderea unui cerc. Titlul este un joc de cuvinte care porneşte de la Suprarealism, cum este denumit curentul de avangardă istorică în română, Superrealism, numele din engleză şi latinescul Subditus, care înseamnă subiect. Expoziţia de pictură în ulei pe pânză reprezită o surpriză de proporţii, cu atât mai mult cu cât Cosmin Petru Paulescu, decan al Facultăţii de Arte Decorative şi Design din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti, a activat în intervalul de timp menţionat cu predilecţie în zona artei murale, a instalaţiei şi performance-ului. În ceea ce priveşte subiectele tratate, acestea transcend cu adevărat realitatea.

Mihai Plămădeală, curator