Art et Paysage 2. Le jardin aime la ville – Les Couleurs de l’écologie urbaine

Invitation Art et Paysage 2

Ambasada Frantei si Institutul Francez din Bucuresti inaugureaza miercuri, 15 iunie, cea de a doua editie Arta si Peisaj  2. Gradina iubeste orasul. Tema din acest an, Culorile ecologiei urbane, ne îndeamna sa reflectam împreuna la aceasta prezenta a Naturii în interiorul orasului, pentru ca tocmai aici ea este supusa frecvent tuturor ipostazelor extreme: fie e iubita la nebunie, fie abandonata si neîngrijita, fie îngrijita excesiv, fie salbatica sau lipsita de coerenta, asemeni unei Arce a lui Noe, care gazduieste la bordul ei toate speciile neîmblânzite.

Institutul Francez, Piata Verona, Scoala Centrala, Piata Universitatii si Gara de Nord, iata siturile propuse la aceasta editie pe harta proiectului Arta si Peisaj. Ca si anul trecut, gradini efemere, instalatii vegetale, adaptate spatiului în care sunt amplasate, vor desena  un traseu colorat în tumultul urban al Bucurestiului. Vom descoperi  astfel  un labirint verde, un copac al dorintelor, o sera cu legume adevarate, scaune plantate la umbra copacilor si un covor rosu de- lungul caruia, pe verticala, poti vedea în câte feluri se înalta plantele. Proiectele ce vor fi regasite la Institutul Francez si în Piata Verona, în vecinatatea Bisericii Anglicane, au fost concepute si realizate de Alina Adascalitei, studenta în anul IV la Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”, sectia Peisagistica, si respectiv echipa formata din Alina Stoian, Flavia Barabas si Nicoleta Pana, studente în anul II la aceeasi sectie, toate câstigatoare ale concursului Arta si Peisaj. Restul gradinilor au fost gândite si puse în practica de peisagistii Raluca Ungureanu Gavrilescu si Nicolas Triboi, care au colaborat deja pentru acest proiect la prima editie Arta si Peisaj.

O alta noutate în cadrul evenimentului Arta si Peisaj 2 este lansarea invitatiei de a descoperi un loc surprinzator, amestec de natural, salbaticie si deseuri urbane, un spatiu abandonat. E vorba de Lunca Dâmbovitei care va face sâmbata, 18 iunie, obiectul unei plimbari organizate de Institutul Francez, împreuna cu arhitecti, urbanisti, peisagisti, personalitati politice, pentru a descoperi natura paradoxala a acestui loc si a pune în discutie probleme esentiale legate de urbanism, patrimoniu, biodiversitate, agricultura periurbana si gestionarea deseurilor. Aceasta plimbare îi va avea drept ghizi  pe Chilperic de Boiscuillé, fondator al Ecole Nationale Superieure de la Nature et du Paysage din Blois, si peisagistul Nicolas Triboi.

Obiectivul proiectului Arta si peisaj este acela de a sensibiliza pe actorii cei mai importanti din viata orasului la toate aceste probleme legate de mediu  si ecologie si de a reinvia forta peisajului în interiorul cetatii. Organizatorii multumesc peisagistilor Raluca Ungureanu Gavrilescu si Nicolas Triboi, celor care au facut parte din juriul concursului Arta si Peisaj: Chilperic de Boiscuille, Raphaelle Cherre (inginer peisagist, absolventa a Ecole Nationale Superieure de la Nature et du Paysage din Blois), Violeta Raducanu (profesor dr., sef de catedra la sectia Peisagistica din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara), Angelica Stan (arhitect urbanist, lector universitar la Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu"), precum si partenerilor care au sprijinit acest proiect, GDF Suez, APA NOVA, Primariei Municipiului Bucuresti si Garii de Nord.