Anca Poterașu Gallery: Expoziția Pitoresc

Anca Poterasu Gallery devine spatiul artei neconventionale odată cu
Expozitia Pitoresc – Povestea lui nea Nelu, călăuza de artisti

La început de an, Anca Poterasu Gallery le aduce pasionatilor de artă un nou eveniment neconventional: Expozitia Pitoresc, ce va fi găzduita de galerie în perioada 21 ianuarie – 2 martie. De aceasta dată, galeria îmbracă haine de cinema si prezintă invitatilor un vernisaj foto-video ce aduce în prim plan ideea de pitoresc.

Artistii care si-au dat mâna pentru acest proiect sunt Irina Botea si Nicu Ilfoveanu. Colaborarea acestora este o premieră, mai ales pentru că cei doi abordează tehnici si tematici diferite.  Special pentru această expozitie, spatiul galeriei va fi transformat într-un mini cinematograf intim, personalizat.

Materialul a prins viată în timpul unei excursii a celor doi în câteva sate părăsite din Apuseni. Desi plecaseră de la ideea unei lucrări despre culegătorii de fructe, cei doi artisti si-au găsit inspiratia în persoana unui localnic – Nea Nelu (Ioana Pârva, ghid turistic si scriitor pentru revista turistică România Pitorească), care i-a condus prin sate si le-a făcut cunoscute povestile locului. Fragmente din această excursie care relatează în imagini povestea locurilor si a oamenilor, dar a mai ales a lui nea Nelu pot fi văzute în exclusivitate la Anca Poterasu Gallery. Documentarul explorează retorica turistică a României si înfătisează sate părăsite si peisaje post-industriale în muntii Apuseni.

“Încerc tot timpul să-mi suprind vizitatorii cu ceva nou, inedit. De data aceasta o să avem un altfel de vernisaj, nu cel clasic pe care îl stim. O să vedeti că până si spatiul este diferit. Imi place să spun că acest vernisaj va fi o imersiune într-un spatiu atemporal. De fiecare dată când fac o expozitie  mă simt norocoasă să lucrez cu artisti foarte  buni care lucrează si transformă acest spatiu micut în expozitii memorabile, inedite, diferite.” – spune Anca Poterasu, manager si curator Anca Poterasu Gallery.

Vernisajul va avea loc sâmbătă, 21 ianuarie, de la orele 18:00. Expozitia poate fi vizitată în perioada 21 ianuarie – 2 martie, la Anca Poterasu Gallery, pe strada Plantelor, nr. 56.

Anca Poterasu Gallery este o galerie de artă dedicată artei contemporane, ce îsi propune să sustină si să promoveze initiativele artistice si proiectele curatorilor români. Anca Poterasu Gallery sustine atât artistii consacrati, cât si tinerele talente, pe care îsi propune să le promoveze în afara spatiului românesc.

Irina Botea (n.  1970) trăieste si lucrează la Chicago. Absolventă a School of Art Institute of Chigago, MFA în 2006 si a Universitătii Nationale de Arte Bucuresti, BFA în 2001, MFA in 2002.  În ultimii 10 ani, Irina Botea utilizează diverse medii – video digital, film, instalatie video, performance, fotografie — pentru a inspecta dinamica mediului politico-social si potentialul de transformare a acestuia.

Nicu Ilfoveanu (n. 1975) lucrează în domeniul fotografiei, filmului si instalatiei. În 2000 a absolvit departamentul foto-video al Universitatii Nationale de Artă din Bucuresti, in prezent fiind asistent universitar in cadrul aceluiasi departament.  Parte din stilul său de lucru consistă dintr-o selectie de box-camere- cutii mecanice ce nu se supun vointei si aparate care trădează în mod constant speranta fotografilor de a înregistra exact ceea ce văd . În film a construit conceptul de Stampare Metrică – un mod de a imprima imagini pe peliculă, trăgând cu diferite frecvente de înregistrare si modelând astfel materialul într-un ritm poetic.