Anaid Art Gallery: Trans(a)gressive Millennium

Poster - Trans(a)gressive Millennium, Tara (von Neudorf)

Sâmbata, 15 ianuarie 2011, ora 16:00 va avea loc la MODEM (Muzeul de Arta Moderna si Contemporana), Debrecen, Ungaria vernisajul expozitiei Trans(a)gressive Millennium semnata Tara (von Neudorf), curator: Diana Dochia.

„Trans(a)gressive Millennium” este prima expozitie personala a artistului Tara (von Neudorf) în cadrul unui muzeu de talie internationala. Tara (von Neudorf) a mai expus la MODEM în 2009, în cadrul amplei expozitii internationale de grup „Messiahs”.

Expozitia  „Trans(a)gressive Millennium” semnata Tara (von Neudorf) poate fi vizionata în perioada 15 ianuarie – 27 martie 2011 la MODEM, Debrecen, Ungaria. (www.modemart.hu).

Expozitia Tara (von Neudorf): Transgressive Millennium prezinta opera unui artist roman controversat si adesea cenzurat, datorita perspectivei sale extrem de critice asupra societatii contemporane. MODEM expune peste 130 de lucrari de grafica si obiect ce documenteaza preocuparea lui Tara (von Neudorf), din ultimii zece ani (2000 – 2010),  fata de zonele de conflict din lume. Conflictul vazut ca mijloc de exprimare si anticipare a unei vointe, fie ea de natura politica, economica, religioasa sau sociala.  Tara (von Neudorf) încorporeaza în lucrarile sale tot ceea ce exista în comportamentul, memoria, fantezia sau cosmarurile oamenilor, reflectând lumea asa cum este ea: multipla si organica. Aglomerarea de simboluri, forma sintetizata, utilizarea si refolosirea materialelor neconventionale exhiba o lume aproape necrofaga.

Transgressive Millennium este viziunea unei lumi sangvine, viscerale în care consemnarea faptelor nu se face dupa timpul conventional al omenirii. Secole întregi de episoade cotidiene concentrate în asa fel, încât sa poata coexista în aceeasi clipa. Agonie si extaz, crima si pedeapsa, credinta si blasfemie.
Arta sa se înscrie în conceptul artei transgresive. O arta care are puterea de a încalca sau violenta notiunile de morala si sensibilitate. Imaginile sale reprezinta un protest brutal la realitatile cotidiene. Artistul contureaza o imagine a lumii, fara a impune o ideologie.

Tara (von Neudorf) face arta din orice si pe orice, utilizeaza harti vechi, refoloseste cartoane si planse scolare uitate; sau orice obiect gasit – oase de animale, placute de lemn cu numere, bucati de fier, suruburi vechi etc.

Parcursul expozitional este gândit pe trei coordonate: reutilizarea si interventia asupra hartilor geo-politice vechi, care trateaza subiecte, ce fac trimitere la atrocitatile razboiului din diferite zone geografice; reintegrarea si reconfigurarea placutelor numerice ce consemneaza si rememoreaza evenimente din trecut si din prezent, încercând sa redefineasca istoria si lumea; refolosirea planselor didactice de botanica, zoologie si anatomie, care reprezinta doar un pretext pentru a imagina un nou bestiar.

Curator: Diana Dochia   

Anaid Art Gallery
Str. Slobozia, Nr. 34, sector 4,
040524 Bucuresti, România
Tel: + 4 021 337 11 87 Fax: + 4 021 336 60 56
E-mail: contact@anaidart.ro; www.anaidart.ro