Anaid Art Gallery: Nimic important, e doar arta

Curator: Monika Szewczyk

Joi, 17 iunie, ora 19.30 va avea loc la ANAID ART GALLERY vernisajul expoziţiei „Nimic important, e doar artă”, curator Monika Szewczyk (Galeria Arsenał din Białystok). Expoziţia este organizată de Institutul cultural Polonez din Bucureşti şi Galeria Arsenal din Białystok, Polonia. Lucrările provin din colecţia Galeriei Arsenał de la Białystok.

Între artiştii expuşi: Laura Pawela, Julita Wójcik, Oskar Dawicki, Anna Molska, Radosław Szlaga, Izabela Gustowska, Magisters, Joanna Rajkowska, Rafał Bujnowski, Zbigniew Libera, Sędzia Główny, Małgorzata Jabłońska, Azorro, Agnieszka Polska, Zuzanna Janin, Paweł Susid, Vesna Bukovec ş.a.

Publicul amator de artă contemporană va putea viziona expoziţia în perioada

17 iunie 2010 –  9 iulie 2010.

Arta contemporană este privită tot mai uşor ca o formă de exprimare fie extrem de abstractă, fie mult prea subordonată unui imediat politic, unei stringenţe sociale, altfel spus, captivă momentului şi mult prea subiectivă, fiind astfel lipsită de forţa care ar putea sensibiliza un public care să nu fie, deja, elitist. Un public care pare format exclusiv din critici, din oameni de presă, galerişti, colecţionari sau chiar artişti. Această “nişare” a discursului artistic contemporan determină o exilare a artei din zona interesului general, implicit mediatic şi instituţional, o condamnă la un rol secundar şi îi pune sub semnul întrebării utilitatea.

Expoziţia “Nimic important, e doar artă” este un mod de a ridica mânuşa. Este o expoziţie despre felul în care arta reacţionează la indiferenţa presei, la pierderea autorităţii sale în rândul publicului, la problema care se pune tot mai acut: mai are arta vreo utilitate? Mai este ea necesară? Şi dacă da, cum? Întrebări asumate direct, atacate frontal şi la care răspunsul este dat într-o manieră frustă şi foarte onestă.

Monika Szewczyk  este critic de artă, curator şi director al Galeriei Arsenał din Białystok, de unde provin lucările ce vor fi prezentate în expoziţie.

„Ne miră părerea exprimată în titlu? Şi dacă nu, atunci de ce nu ne miră? Ne-am obişnuit cumva cu lipsa de obiectivitate a mass-media, care apreciază evenimentele culturale pe de-o parte după criteriul efectivităţii şi, pe de altă parte, după cel al accesibilităţii? Ne-am împăcat cu ostilitatea funcţionarilor care tratează arta ca pe un capriciu costisitor şi creează ierarhii ale instituţiilor culturale unde galeriile ocupă întotdeauna ultimul loc, ca cele mai problematice şi mai puţin utile? Receptăm ca fiind normale nu numai lipsa finanţării, ci şi inerţia, neprofesionalismul instituţiilor culturale? Dacă da, atunci trăim într-o ţară postcomunistă, nu neapărat în Polonia, dar şi în ea.
După anul 2000, viaţa artistică din Polonia a fost caracterizată de o mare vitalitate, totodată de un slab interes din partea societăţii, deşi el creşte constant. De pe poziţia înaltei sale calităţi artistice şi prezenţei însemnate în realitatea poloneză, arta suferă din cauza lipsei intelectualilor dornici să intre cu ea în dialog. Are toate condiţiile pentru a influenţa puternic procesele sociale, dar rămâne străină. Situaţia existentă s-a concretizat în arta poloneză printr-o bogăţie de opere cu caracter tautologic, printr-o reflecţie adâncă, intensă, asupra condiţiei artei şi criticii artistice, asupra rolului, dar şi a poziţiei artistului, asupra misiunii instituţiei culturii sau pericolelor legate de piaţa de artă. Pentru prima dată, artiştii au abordat cu fermitate sau poate mai degrabă au iniţiat un discurs care până acum era vizibil deficitar, lipsea. […] Lucrările prezentate ne fac să conştientizăm cât de mult ne-am îndepărtat de paradigma romantică a creatorului şi operei, atât de iubită de publicul polonez, moştenire care pare a fi o sursă de neînţelegeri şi dificultăţi în receptarea artei contemporane. Mai avem multe de făcut pentru ca arta să înceapă să fie importantă nu numai pentru noi.” 
 
Monika Szewczyk, curator    (fragment din textul publicat în catalogul expoziţiei) 
Traducere din limba polonă: Sabra Daici
 
Anaid Art Gallery vă invită să faceţi o incursiune în arta contemporană de luni până vineri între orele 11-19, sâmbăta între orele 10-18.