ADRIAN GHENIE – TIM VAN LAERE GALLERY

3 Decembrie 2009 – 16 Ianuarie 2010


Galeria Tim Van Laere este mândră să anunțe expoziția lui Adrian Ghenie (născut la 1977 în Baia-Mare, România; artistul trăiește și lucrează la Cluj). Aceasta este a doua expoziție personală a artistului la  aceasta galerie.

Expoziția lui Ghenie subliniază felul în care și-a dezvoltat un angajament constant cu dezbateri legate de memorie și istorie, supunându-și practica artistică unui proces  de reînnoire neîncetata și experimentare. Ghenie este un cercetator aprig al istoriei secolului 20, fiind preocupat de dezgroparea poveștilor uitate, a evenimentelor marginale sau a detaliilor aparent insignifiante. Subiectul principal nu se învârte doar în jurul unui singur set de probleme; totusi temele diferite ale picturilor lui Ghenie par a se întretăia.

Prezențele spectrale ale lui Hitler și Lenin, trupuri colective anonime, oameni fără fețe – sunt prezente acolo pentru a demonstra slăbiciunea și inconsistența memoriei noastre.  Ghenie încorporează o multitudine de referințe și dialecte care nu oferă un joc benevol postmodern, ci demonstrează angajamentul său in a investiga posibilitățile picturii.

Elvis, tema expoziției sale, este o parte a căutării în ceea ce privește istoria reprezentațiilor contemporane și analiza inconografiei generată de industrie. Elvis Presley este extrem de relevant în această analiză pentru că este, fără îndoială, primul mare idol la scară globală.

Elvis-ul portretizat aici este Elvis-ul văzut de cealaltă parte a cortinei, redus doar la o imagine, una distorsionată. Adrian Ghenie nu este cunoscut ca făcându-și autoportrete, dar pentru această expoziție a început să lucreze la unul. Acest lucru a arătat un interes acut în portretizarea mai mult a statutului său decât insistenta asupra portretului sau. Orice nivel de faimă implică o doză de ridicol, pentru că stimulează vanitatea și diminuează abilitatea de a se vedea pe sine în proporții corecte. Ca atunci când te privești într-o oglindă distorsionată. Imaginea este întotdeauna undeva între amuzantă și monstruoasă – tu știi că ești tu dar nu te recunoști.

Acest cuvânt – faimă – umple într-un fel golul dintre o persoană reală și imaginea sa sau realizările sale și câteodata pune oamenii în situații hilare sau contexte care sunt departe de natura lor adevărată. Datorită asemănării sale cu tatăl său, Adrian a considerat amuzant să picteze portretul său ca Elvis și i-a dat tatălui său cele 15 minute de faimă oferite de pasiunea sa pentru Elvis și încercarea sa de a-l imita pe Elvis în anii 60’. În mod ironic, tatăl său s-a simțit atras de imaginea sa – neînțelegând niciodată versurile sau lumea care au generat un star ca Elvis.

Sursa: Art-Agenda, 41 Essex Street, New York, 10002 SUA

TIM VAN LAERE GALLERY

Verlatstraat 23-25

2000 Antwerp – Belgia

Tel.:+32-3-257 14 17

Fax:+32-3-257 14 25

http://www.timvanlaeregallery.com

 

Elena Andrei